Noorse aardbeienplukrobot in trek door coronacrisis

De coronapandemie heeft nog maar eens aangetoond hoe afhankelijk de landbouw is van seizoenarbeiders, maar misschien krijgen Noorse telers volgend jaar al hulp van robots.

Voor de Noorse telers kan de ontwikkeling van de autonome robots niet snel genoeg gaan, zeker nu veel van hen moeite hebben om aan voldoende arbeiders te komen. De robots die kunnen planten en plukken zijn al in ontwikkeling, maar dat kunnen ze nog niet net zo goed als mensen, laat staan beter. Toch verwacht Pål Johan From, professor in de robotica aan de NMBU, veel verschillende plukrobots vanaf volgend jaar al op de markt.

Uv-robot
Aardbeienteler Simen Myhrene en From werken al jaren samen aan landbouwrobot Thorvald. De robot schijnt ’s nachts uv-licht op de aardbeien waardoor schimmels gedood worden. Dankzij de inzet van Thorvald hoeft Myhrene nu helemaal geen pesticiden en chemicaliën meer te gebruiken: “Het is magisch. De planten doen het hartstikke goed en we hebben de controle over schadelijke insecten en schimmels.”

Grote vraag naar robots door corona
From merkt sinds de coronacrisis een stijging in de vraag naar de robots: “Het is zo explosief gestegen dat we onmogelijk aan alle vraag kunnen voldoen. Er zijn twee redenen voor: ten eerste het arbeiderstekort en ten tweede omdat de robots ook het virus kunnen doden. Er is veel vraag naar systemen die door middel van uv-licht producten kunnen steriliseren en het virus kunnen doden. Voor ons opent een nieuwe markt waarbij onze robots ’s nachts bijvoorbeeld verpakkingen kunnen steriliseren.”

Noorse grondstoffen kunnen beter concurreren
Myhrene denkt dat Noorse groenten en fruit dankzij de robots de concurrentie aan kunnen gaan met de import: “Als het winstgevend is om robots te gebruiken in landen met lage kosten, dan is het hier in Noorwegen zeker winstgevend, aangezien we mensen hier het dubbele moeten betalen. Dankzij lagere kosten door de robots kunnen we dan concurreren tegen de groeiende import.”

Frida Gunnestad Johansen, communicatiedirecteur van Norsk Landbrukssamvirke, de overkoepelende organisatie voor Noorse landbouwcoöperaties: “Weinig sectoren zijn zo gericht op de toekomst als de Noorse landbouw. Noorse telers zijn altijd op zoek naar oplossingen die de teelt duurzamer en winstgevender kunnen maken. De robot Thorvald is daar een goed voorbeeld van.”

Bron: mynewsdesk.com/no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven