Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob de Rond, De Rond Agro

"Rabarber giftig na 21 juni is een fabeltje"

Tholen – De langste dag is inmiddels alweer gepasseerd (21 juni) en de dagen worden weer langzaam korter. Aan de langste dag is ook het verhaal verbonden dat men geen rabarber meer mag oogsten omdat deze groente dan giftig zou zijn. “Dat is natuurlijk een fabeltje,” vertelt Rob de Rond van De Rond Agro uit Hoeven. “Dat is alleen het geval als je de rabarber te lang laat staan op het veld. Dan wordt de steel houterig en neemt de hoeveelheid oxaalzuur, wat de rabarber van nature bevat, toe. Een ander verhaal is dat vanaf de langste dag de plant weer energie moet opbouwen voor het volgende seizoen. Wij hebben onze teelt van rabarber daar anders op ingericht. Met andere woorden: je kan na die datum met een gerust hart rabarber blijven eten.”

Naast bloemkool, pastinaak, knolselderij en paksoi die De Rond Agro teelt, kan het bedrijf bijna jaarrond rabarber telen. “Vaak hebben we 1-2 weken in september geen kwalitatief hoogwaardig product om te oogsten, maar voor de rest van het jaar wel. Van half april tot half september is dit rabarber van de vollegrond en vanaf oktober uit de kassen en bedekte teelt.”

De rabarber, die in de winter geoogst wordt, is voornamelijk bestemd voor de Engelse en Amerikaanse markt. “Dit zijn wel twee van onze belangrijkste afzetmarkten,” vertelt Rob. “In de zomer gaat het grootste deel naar de Europese markt. Het hoofdseizoen ligt tussen februari tot juni waarin de meeste rabarber wordt afgezet. Van het coronavirus hebben we dan ook zeker wat gemerkt omdat dit midden in ons hoofdseizoen viel. Zeker in de eerste twee weken, daarna pakte de handel wel weer op en zagen we langzaam een gezonde vraag naar rabarber ontstaan, maar het weer had een grotere invloed op onze teelt. Rabarber houdt van vochtig en groeizaam weer.  Dit voorjaar hadden we te veel last van droogte, zonneschijn maar ook vorst, allemaal niet bevorderlijk voor top-opbrengsten. Ook de droge, hete zomers van de afgelopen twee jaar waren van invloed op de opbrengt. Hierdoor lag onze opbrengst beduidend lager dan normaal.” Hier hebben ook onze collega’s in Europa last van gehad, wat leidde tot meer vraag dan normaal naar rabarber. Het blijft afwachten hoe deze zomer zich ontwikkeld en wat het voor gevolg heeft voor de opbrengt volgend jaar…”

Wat betreft de variëteiten heeft Rob twee rassen staan. “We hebben de Frambozenrood in de zomer- en de Goliath in de wintermaanden. We experimenteren momenteel ook met andere teeltlocaties in het buitenland voor de weken waarin we moeilijker kunnen telen op ons areaal in Nederland.”

Ondertussen zien we dat er bij de retail iets minder focus komt op rabarber. “Het wordt nog altijd aangeboden, meestal van half april tot eind juni. Na juni is er nog meer dan voldoende hoogwaardig product beschikbaar. Ook horen wij van consumenten dat er nog wel vraag is naar rabarber, maar deze niet of nauwelijks te verkrijgen is. Wij experimenteren ieder jaar om de kwaliteit, houdbaarheid en beschikbaarheid zo constant mogelijk te houden. Net zoals bij ons op het bedrijf kan rabarber immers een toegevoegde waarde zijn als product. Nog een tip als je rabarber koopt, hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak.”

Voor meer info:
Rob de Rond
De Rond Agro
Gors 127
4741 TC Hoeven
T: +31 6 12924345
info@derondagro.nl