Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumptie Zwitsers witlof iets gedaald

Gamper & Co. Gemüsekulturen is een van de grootste telers in Thurgau met 5.800 ton groenten en sla en 100 ha tuinbouwgrond. Nu is het bedrijf consequent doorgegaan met het streven naar duurzaamheid door de bouw van een nieuwe zonne-energiecentrale. Fabian Etter beantwoordde onze vragen over het nieuwe project en de Zwitserse markt voor witlof.

Het management van Gamper & Co. Gemüsekulturen

"Wij hebben ons een paar jaar verdiept in het onderwerp zonne-energie," zegt Fabian. "Het is natuurlijk een grote investering en daarom wilden wij op zoek naar de beste toepassing voor ons bedrijf. Nu hebben we de zonne-energiecentrale dit jaar in gebruik genomen, omdat we ervan overtuigd waren dat dit de juiste beslissing was, zowel ecologisch als economisch." Tuinbouwbedrijven zijn bijzonder geschikt voor de fotovoltaïsche sector vanwege de grote oppervlakte die beschikbaar is. Gamper Gemüsekulturen heeft dit potentieel nu benut. Er is een grote installatie geplaatst op een oppervlakte van meer dan 5.000 m², die zich uitstrekt over in totaal vier gebouwen. Met de oplevering begin 2020 zullen deze daken zorgen voor de levering van zonne-energie, die voor een groot deel zal worden gebruikt in de eigen bedrijfsvoering. Het overschot zal worden geleverd aan het elektriciteitsbedrijf."

Erwin Gamper met een lading witlofwortels

MBRsolar als partner voor zonne-energietechnologie
Het bedrijf heeft bewust gekozen voor MBRsolar als partner voor de realisatie van het grootschalige zonne-energieproject. Het bedrijf is gevestigd in het naburige dorp en is al vele jaren gespecialiseerd in fotovoltaïsche energie voor agrarische bedrijven: "Sinds de oprichting zijn er meer dan 1600 systemen geïnstalleerd. Toch was het project bij Gamper Gemüsekulturen een interessante uitdaging, want het is een van de grootste projecten die we hebben uitgevoerd. Het behaalde vermogen van bijna 1000 kWp bewijst op indrukwekkende wijze het succes van beide partners," aldus MBRsolar.

Duurzaamheid
Een belangrijke zorg van Gamper Gemüsekulturen is het behoud van het milieu, zodat uitstekende groenten in Oost-Zwitserland nog vele jaren zullen gedijen. "Het idee van duurzaamheid speelt een zeer belangrijke rol voor ons en onze klanten. Natuurlijk verbetert onze fabriek onze ecologische voetafdruk aanzienlijk, wat ook aan de klantzijde een steeds belangrijkere kwestie is."

Een groot deel van de opgewekte energie gaat naar de witlofteelt. Gamper is een van de grootste telers van conventionele en biologische witlof in Zwitserland: "Wij kunnen ruim 50% van onze eigen energiebehoefte dekken voor de koelopslag voor buitenproducten, de verpakkingsinstallaties en de koelruimtes voor de witlof. Omdat we het hele jaar door witlof kweken en de wortels continu op -2°C moeten worden gehouden, is de energie-input vrij hoog." In de toekomst zal het aandeel van de zonne-energie nog verder worden vergroot met een accu-opslagsysteem.

Witlof erg populair
Vooral in de wintermaanden, van februari tot april, was er dit jaar een run op Gamper witlof. "En dit was net op het hoogtepunt van de beperkingen die het coronavirus oplegde. Om eerlijk te zijn, weten we ook niet waarom." Vergeleken met voorgaande jaren zag hij de vraag twee keer zo groot zijn als wat het normaal is in maart.

Op de bedrijfsvloer

Terwijl België en Nederland van oudsher de bolwerken van de witlofconsumptie zijn, is de consumptie in Zwitserland de laatste jaren iets gedaald. Maar ook het seizoensgebonden karakter van de consumptie is verloren gegaan: "Sinds 2006 verbouwen we het hele jaar door witlof. Van oudsher was witloof een winterse groenten, maar vandaag de dag wordt het veel veelzijdiger gebruikt: het kan in de gratin worden gelegd, op de grill, het smaakt goed gekookt, gebakken, gestoomd of gewoon als salade," zegt Fabian enthousiast.

Witlof wordt bijna uitsluitend verpakt in flowpacks

Om de consumptie van deze klassieke groente nog verder te stimuleren, heeft de Vereniging van Zwitserse Witloftelers Swiss & Diva al grote marketingcampagnes gelanceerd. "We hebben kleine receptenboeken ontwikkeld rond witlof, die we weggeven aan grote distributeurs. Voor een klant hebben we een nieuw verpakkingsontwerp ontwikkeld dat de voordelen van de groenten nog eens extra in de verf zet. Weinig mensen weten dat witlof een allround succes is als het gaat om marketingtrends: het is zeer gezond, caloriearm, veelzijdig, het hele jaar door verkrijgbaar en kan regionaal worden geteeld," besluit Fabian.

Voor meer informatie:
Fabian Etter
Gamper & Co. Gemüsekulturen
Hauptstrasse 4
9507 Stettfurt
Zwitserland
+41 52 376 12 57
info@gampergemuese.ch
www.gampergemuese.ch

MBRsolar AG
Frauenfelderstrasse 12
9545 Wängi
Zwitserland
+41 52 369 50 70
www.mbrsolar.ch
info@mbrsolar.ch

Publicatiedatum: