Rory Cole, Flowpack Systems, Zuid-Afrika

Elifab sorteert blauwe bessen snel, nauwkeurig en energiezuinig

Flowpack Systems heeft ruime ervaring in het installeren van sorteermachines, graders en wikkelmachines in appel- en peerverpakkingsfaciliteiten in heel Zuid-Afrika. Gezien de sterke groei in de lokale zachtfruitsector introduceert het bedrijf nu de Elifab Berry Class sorteermachine, die gebruik maakt van de Ellips-fruit sorteersoftwaretechnologie.

45 bekers per seconde
"De Ellips sorteertechnologie draait al op ongeveer zeventig van onze appel- en perenmachines. Aangezien er de afgelopen vijf jaar een fenomenale en consistente groei is geweest in de Zuid-Afrikaanse zachtfruitsector, was het zinvol om ons ook te richten op deze bloeiende en groeiende markt," zegt Rory Cole, algemeen directeur van Flowpack Systems.

"Er is momenteel niets vergelijkbaars met deze sorteermachine in gebruik in Zuid-Afrika. Zijn snelheid en de manier waarop hij presteert, is fenomenaal. Hij heeft de hoogste volumecapaciteit in de markt, met een sortering van ongeveer 200 kg per baan per uur, wat resulteert in een capaciteit van twee ton per uur op een tienbaansautomaat. De machine vult ongeveer 45 bekers per seconde."

De Elifab Berry Class sorteermachine

Delicate behandeling
"De Elifab sorteermachine is zeer compact en neemt minder vloeroppervlak in beslag dan sommige van zijn concurrenten op de markt, waarvan sommige twee keer zo groot zijn en drie keer zo veel energie verbruiken als de Elifab," licht Cole toe. "Onze grote machines werken op ongeveer 18kW, terwijl onze concurrenten het energieverbruik bijna verdrievoudigen. Er is in één seizoen een enorme besparing op elektriciteit te behalen met onze machine."

"In onze machine gebeurt het sorteren met een drievoudige plaatsing naar een lager gelegen gedeelte. Dat is uniek. Deze minimale daling in het sorteerproces resulteert in een zeer delicate behandeling van de bessen in het hele proces. Na het sorteren wordt elke bes aangeduid als een specifieke val en als het dichterbij die val komt, wordt een signaal verstuurd en wordt elke bes zachtjes van de rol geblazen. De kracht van de lucht die ons systeem gebruikt, blaast ongewoon zacht, vanwege ons specifieke ontwerp van de spuitmond."

Splitsing van de sorteringen verlaagt transportkosten
"Met onze machine kan men de zachtheid en de zuurgraad van een bes meten, wat belangrijk is bij het verdelen van de vrachtkwaliteiten. Als de bessen bijvoorbeeld een hoge zuurgraad hebben, dan zul je ze via luchtvracht willen laten vervoeren en kan je nog steeds een goede marge krijgen als exportproduct. Dit is cruciaal in Zuid-Afrika, omdat het veel minder duur is om over zee te verzenden. Dus als je een grens kunt trekken waar je weet: deze bessen gaan het redden op zeevracht, dan kun je aanzienlijk besparen op je vrachtkosten. Je kunt immers niet speculeren over een product als dit."

Naast de zuurgraad meet de Elifab blauwe bessensorteerder ook allerlei gebreken zoals verschrompeling, uitdroging, scheuren en barsten. De machine kan zelfs een bloem die nog aan een bes vastzit, oppikken.

Het meten van de bloeidekking
Er zijn drie camera's per twee banen die 30 beelden maken van de 360° rotatie van elke bes.

De multispectrale infrarood- en normale infraroodcamera's van de sorteermachine kunnen vele verschillende gradaties van zachtheid meten op basis van de mate waarin de bes licht doorlaat, met een nauwkeurigheid die fijner is dan wat momenteel mogelijk is in Zuid-Afrika.

Een derde camera sorteert de kleur om groene bessen te verwijderen en om de bloeidekking te meten.

Onderhoudsvriendelijk
De Elifab Berry Class machine is ontworpen om zeer eenvoudig te reinigen, aangezien het sorteren van blauwe bessen rommelig kan verlopen. "Er is veel aandacht besteed om het onderhoud en de reinigingsmogelijkheden van de machine zo eenvoudig en snel mogelijk te maken door middel van een slimme modulaire opzet en een uniek automatisch reinigingssysteem voor de banen. Het onderhoudsgemak is ongeëvenaard in de sector."

"De Elifab biedt een zeer schaalbare manier van sorteren en meten en je kunt de machine erg nauwkeurig instellen op wat de markt vraagt. Er is al belangstelling voor deze multitasker vanuit het verre buitenland, zoals Zambia en Zimbabwe," besluit Cole.

Voor meer informatie:
Rory Cole
Flowpack Systems
+27 82 294 2260
rory@flowpack.co.za
www.flowpack.co.za
www.fruitsizers.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven