Voor twee van de drie 'verspillingsrestaurants' valt het doek

De deuren van Instock Den Haag en Instock Utrecht waar de chefs gerechten maken van afgekeurde groenten en fruit blijven, ook als de corona-regels worden versoepeld, gesloten. De initiatiefnemers achter het concept laten weten dat heropening niet haalbaar is.


Een van de Instock-chefs, foto Instock

"De noodzaak is helder: als we deze keuze niet maken zouden we afstevenen op faillissement. Onze restaurants zijn qua team en vaste kosten ingericht op een omzet die we voorlopig niet gaan halen in de nieuwe anderhalve-meter-samenleving.  We hadden een gezonde ‘huishouding’ maar gezien we 40% van onze inkomsten halen uit groepen en evenementen, verwachten we dat het nog lange tijd gaat duren voordat we weer hetzelfde aantal gasten mogen ontvangen. Hiermee kunnen we concluderen dat we – ook als we de deuren weer mogen openen – niet uit de kosten gaan komen.

Ons ‘circulaire business model’ zorgt in deze situatie voor een extra nadelig effect. We hebben een lage inkoop – want we redden de ingrediënten van de verspilling, maar méér arbeid dan een gemiddeld restaurant door het creatieve proces en de logistiek voor het ophalen van het eten. Inkoop kan je tijdelijk stop zetten, maar de arbeidskosten gaan grotendeels gewoon door", is de analyse van Instock. "Het is ontzettend pijnlijk om ineens afscheid te moeten nemen van alles wat we hebben opgebouwd in de afgelopen jaren in Den Haag en Utrecht. En vooral verdrietig voor onze toppers – de Instock family – die jarenlang met zoveel plezier en liefde elke dag onze gasten hebben mogen verrassen met heerlijke gerechten. Maar ook verdrietig voor onze vaste gasten zelf, die we zo ontzettend gaan missen!

Als missiegedreven bedrijf staan in onze besluitvorming altijd twee doelen voorop: zoveel mogelijk eten van de verspilling redden én anderen bewegen hetzelfde te doen. Ons Instock avontuur begon met de restaurants, waar beide doelen heel mooi samenkwamen. Toch zijn onze restaurants altijd een middel geweest en nooit een doel op zich. Onze missie zullen we hoe dan ook onverminderd voort blijven zetten. We gaan er alles aan doen om ons restaurant in Amsterdam te laten voortbestaan. Bovendien blijven we via InstockMarket.nl geredde verse producten aanbieden aan andere horecazaken en gaan we verder met onze productlijn (bier, granola, kookboeken). Ook zullen we voorlopig doorgaan met de Support Your Locals Amsterdam boxen (supportlocals.nl), waarmee we tijdelijk een nieuwe inkomstenbron hebben gecreëerd voor onszelf en andere producenten. 

We worden in deze situatie gedwongen om onze aandacht nog meer te richten op InstockMarket.nl, waarmee we in 2019 zijn gestart. Chefs kunnen daar overschotten en imperfecte verse producten met hetzelfde gemak bestellen als bij de groothandel. Inmiddels hebben al zo’n 100 afnemers zich bij ons aangesloten. Met name bedrijfsrestaurants, die op deze manier hun duurzame steentje bijdragen. Onze focus zorgt er ongetwijfeld voor dat we daar een snellere groei en impact kunnen realiseren. En in deze nieuwe situatie heeft het restaurant in Amsterdam er een nieuw doel bijgekregen wat betreft ‘bewustwording’. Het dient als voorbeeld voor andere chefs en horecaondernemers om te laten zien dat het kán: een restaurant runnen op basis van minimaal 80% geredde producten zodat hopelijk velen gaan volgen", aldus Selma, Bart en Freke van Instock

www.instock.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven