Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
meerdere hectares gesneuveld

Telers Tinte nog wel even bezig met schadeherstel

Tholen - Na de eerste shock druppelden gisteren in de loop van de dag de schadeberichten uit Tinte verder binnen. Bij elkaar opgeteld sneuvelden door de windhoos meerdere hectares glas bij een viertal telers, raakten vijf mensen gewond en worden gewassen geruimd om alle risico's voor de voedselveiligheid uit te sluiten. Een update.

Besef
Komkommerteler Arthur van Geest zag de windhoos precies over het middenpad van zijn kas scheren met een pad vol glas tot gevolg. Een gespecialiseerd bedrijf was gistermiddag al bezig met glasscherven ruimen.

Voor de teler, bij wie net het tweede rondje komkommers was gestart, is het de komende dagen 'opruimen en denken'. "We gaan het zien", aldus de teler bij wie de gebeurtenissen pas echt binnen leken te dringen gistermiddag. Zijn medewerkers kwamen er ongedeerd vanaf. 


Foto: Politie Hoogvliet

Vijf gewonden
Bij een collegateler raakte er wel vijf werknemers gewond. Drie van hen werden ter plaatse behandeld door de opgetrommelde hulpdiensten, twee moesten er naar de huisartsenpost. 

Herbouwen
Bij RedStar, dat gistermiddag tegen 14.30 een persbericht uitbracht, bleef iedereen wel ongedeerd, tot grote opluchting van algemeen directeur Henri Lambriex. "Op het moment dat de wervelwind huishield in onze kas waren er 15 medewerkers aan het werk. Ik hou mijn hart vast van wat er had kunnen gebeuren. Ik ben blij dat iedereen ongedeerd is. Ook mijn grote dank aan politie, brandweer en ambulances die snel ter plekke waren om hulp te bieden." 

De tomatenteler heeft 6000 vierkante meter kas verloren zien gaan. "Die kassen gaan we snel herbouwen want de vraag naar onze speciale tomaten is groot. We zijn zelfs fiks aan het uitbreiden om aan de vraag te voldoen. Zeker nu hier en daar restaurants hun deuren weer openen en horeca-ondernemers door de coronacrisis niet bij de pakken stil gingen zitten, maar overstapten op afhaal- en bezorgmaaltijden."

Veiligheidsglas
Bij biokwekerij Frank de Koning is de schatting dat er iets na zeven uur gisterochtend 1,5 à 2 hectare glas is gesneuveld, zo schatte manager Wim van Marrewijk in vanuit de getroffen kas met komkommers. "Weliswaar hebben we veiligheidsglas, maar dat heeft kleine splinters. Die kunnen op het blad en op de vruchten zitten. We ruimen alles, want we willen geen enkel risico lopen voor de voedselveiligheid.’’ 


Foto: Vers van Voorne

Niet de eerste keer in Tinte
Al eerder werd Tinte getroffen door een bizar natuurverschijnsel, brengt RedStar nog in herinnering. Op 1 mei 2017 werd er een mini-tornado waargenomen die gelukkig geen schade aanrichtte.

Collegateler Vers van Voorne haalde gisteren opgelucht adem dat de windhoos aan het bedrijf voorbijging. De teler spreekt zijn medeleven uit met de getroffen collega's en deelde op Facebook foto's die aan duidelijkheid niet te wensen over laten. 


Foto: Vers van Voorne

Publicatiedatum: