Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drie van de vier radijzen uit Rheinland-Pfalz

Rucola haalt veldsla in als meest geteelde slasoort

In 2019 waren er in Rheinland-Pfalz 375 bedrijven die in totaal 605.000 ton vollegrondsgroenten teelden. Daarmee viel de oogst iets groter uit dan in het voorgaande jaar (+2,7 procent), toen de oogst 589.000 ton bedroeg. Ook het areaal was vergeleken bij het voorgaande jaar met 19.300 hectare circa 300 hectare groter geworden.

In Rheinland-Pfalz, net als in heel Duitsland, worden groenten hoofdzakelijk in de vollegrond en slechts weinig in kassen geteeld. Het areaal onder hoge begaanbare overkappingen, inclusief kassen, bedraagt in Rheinland-Pfalz 50 hectare (+7 hectare; dat komt neer op 15 procent van het totale areaal).

Vollegronsteelt
De vollegrondsteelt vindt voor een belangrijk deel bij grotere bedrijven plaats met groententeeltarealen van 20 hectare of meer. In 2019 maakten deze bedrijven (zonder aardbeien) 38 procent van de telers uit. Zij teelden op circa 93 procent van het areaal. Elk van deze grotere bedrijven teelde gemiddeld op 125 hectare groenten. Dit betekent vergeleken bij het voorgaande jaar een gemiddelde areaaltoename van bijna zes hectare per bedrijf van deze orde van grootte.

Op bijna zeven procent van het totale areaal werd biologisch geteeld. In 2019 kwam dat neer op een areaal van 1.300 hectare. Het aantal bedrijven met biologische veldgroententeelt is sinds 2013 met 20 procent toegenomen naar zestig.

Grootschalige radijsteelt
Radijs groeide op 13 procent van het areaal (2.500 hectare). Daarmee stamde ongeveer drie kwart van de Duitse radijsteelt uit Rheinland-Pfalz. Wortelen komen met bijna 2.100 hectare op de tweede plaats en lente-uien met circa 1.800 hectare op de derde plaats. Gedroogde uien werden op acht procent en asperges op 7,5 procent van het totale areaal geteeld. Met een areaal van bijna 700 hectare is rucola sinds 2019 qua areaalgrootte voor het eerst de belangrijkste slasoort. Voorheen was dat nog veldsla. Samen met de andere slasoorten werd 16 procent van het areaal voor slateelt gebruikt. 

De groententeeltbedrijven uit Rheinland-Pfalz kunnen de consumenten vooral in het zomerse halfjaar van lokale groenten voorzien. De meeste groenten teelt men in de Pfalz. Dit is het grootste aaneengesloten teeltgebied voor vollegrondsgroenten in Duitsland.

Meer informatie is te vinden op: www.statistik.rlp.de 

Publicatiedatum: