Italiaans bloemkoolseizoen verloopt slecht, andijvie doet het beter

“Dit bloemkoolseizoen was niet zo goed. De slechte weersomstandigheden en overvloedige regenval die plaatsvond in november en december resulteerde in een verlies van tenminste 30%. Door de overstromingen waren de velden onbegaanbaar en kon er niet worden geoogst. De verliezen hebben met name betrekking op de middellate rassen”. Dat zegt Giuseppe La Montagna, directeur van de Italiaanse coöperatie La Montagna.

Francesco La Montagna

“Dit seizoen hebben we, ondanks het verlies, 120 hectare met bloemkool geteeld. We hebben dit kunnen doen omdat de afzet op zowel de binnenlandse als buitenlandse markten goed verliep.” 

Coöperatie La Montagna werd in 2008 opgericht door de drie broers Francesco, Giuseppe en Antonio La Montagna en door oom Claudio Antonio. De familie heeft een lange traditie in het telen van groenten en inmiddels telt de coöperatie een totale oppervlakte van 300 hectare.
De belangrijkste gewassen zijn: tomaten, bloemkool en aardappelen en daarnaast wordt er ook andijvie, raapstelen en venkel geteeld.

De coöperatie heeft twee hectare met kasplanten voor kwekerijen, voor een beter beheer van gewascycli en voor een steeds kortere toeleveringsketen. De gewassen van La Montagna zijn allemaal GlobalGAP-gecertificeerd. Bovendien is de oogst voor het grootste deel gemechaniseerd.

“Het seizoen van de wintergroenten verliep niet zo goed ondanks onze inspanningen om de verliezen te beperken. De andijvie werd daarentegen wel goed afgezet.”

“Al geruime tijd nemen de aardappelen steeds meer plek in wat betreft onze programmering. Dit wordt vervangen door tomaten. We zullen dan ook al op 20 maart gaan starten met het verplanten en het assortiment bestaat voor de helft uit ronde tomaten en voor de helft uit pruimtomaten. Ook dit jaar zijn we een contract overeengekomen met La Doria, een bedrijf dat tomaten verwerkt en we hebben dit voor zes jaar vastgelegd.”

“Al tien jaar leveren wij onze gewassen aan Polen, wat voor ons een bevredigende markt is. Van november tot en met februari zijn de bloemkolen daar in trek en in april en mei de nieuwe aardappelen.”

“Voor de toekomst willen het zero-residu op al onze gewassen uitbreiden en deelnemen aan innovatieve projecten die het gebruik maken van bepaalde technieken om de fytosanitaire status en het bodemvocht te controleren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke app zodat we weten wanneer we in moeten grijpen.”

Voor meer informatie:
Soc. Coop. Agr. La Montagna
Via Molino Vecchio, snc
80011 – Acerra (NA) – Italië
Tell: 081 8850288
Cell: 339 2861204 Giuseppe
Email: coopagrlamontagna@libero.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven