Yves D`Hauwers , De Smet

“Vraag en aanbod goed in balans dit witloofseizoen”

Tholen – “Tot nu toe kunnen we stellen dat 2019/2020 een goed jaar was voor de witloofsector. Vraag en aanbod waren goed in balans en deze winter lag de prijs van witloof op een hoog niveau”, vertelt Yves D`Hauwers van De Smet. “De vraag naar witloof is naar onze inschatting al jaren vrij stabiel. Echter neemt het aantal witlooftelers af, maar de telers die overblijven worden groter. Vanwege de schaalvergroting van de bedrijven is er best wat concurrentie op de markt, die de komende jaren waarschijnlijk niet af zal nemen. Bedrijven moeten gemaakte investeringen zien te laten renderen en hangen minder en minder af van hulp van familie.”

“In België zit witloof in de lijst van de meest geconsumeerde groente. Hierdoor lijkt ons een exponentiële groei van de vraag niet aan de orde. Het is een groente die door jong en oud herkend wordt als Belgisch product en dus onderdeel uitmaakt van ons nationaal erfgoed. Door de vergrijzing van de bevolking zal, naar onze mening, er zeker geen daling komen van de consumptie. Wel moeten we letten op de wijze waarop de consument zijn voeding zal aankopen in de toekomst. De laatste jaren vindt er een verschuiving plaats naar de korte keten”, aldus Yves.

Er is in België vraag naar biologische witloof, desondanks blijft ze markt zeer klein. “De vraag zou de volgende jaren kunnen toenemen, maar het is erg omslachtig voor grotere bedrijven om naast hun gewoon witloof ook nog biologische witloof te telen”, vervolgt D`Hauwers . “Tevens zijn verschillende onderzoekscentra in landen waar witloof een belangrijk product is, zoals België en Nederland, bezig met nieuwe witloofvariëteiten. Het verbeteren van verschillende elementen van het basisproduct is essentieel voor de toekomst van onze sector. Het bestrijden van ziektes, het beter kunnen bewaren van wortelen.”

Voor meer informatie:
Yves D`Hauwers
De Smet / Primalof
Leeg Bracht 23
9860 Balegem
+32(0)9/3627478
+32(0)495/303121
yves@primalof.be    
www.primalof.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven