Groententeelt- en handelsbedrijf Nagel uit Dithmarschen zet in op nieuwe koolsoorten

"Witte- en rode kool worden minder, broccoli groeit snel"

Voor de Duitse regio Dithmarschen is de teelt van witte- en rodekool reeds sinds vele decennia een belangrijk stokpaardje. De vraag naar de 'klassieke' Noord-Duitse koolsoorten neemt sinds de afgelopen jaren echter af. Hierdoor moet men nieuwe wegen inslaan en andere koolsoorten in het assortiment opnemen, weet Hannes Nagel. De nieuwe generatie van het gelijknamige groententeelt- en handelsbedrijf: Nagel Gemueseversand GmbH &Co Kg staat momenteel op het punt om de eigen teelt van broccoli en bloemkool geleidelijk uit te breiden.

Momenteel bevindt het bedrijf zich in het exportseizoen. Er worden wekelijks grotere hoeveelheden rode- en vooral wittekool naar Scandinavië en Oost-Europa geëxporteerd, zowel voor de versmarkt alsook voor de industrie. "De telersprijzen zijn de afgelopen weken licht gestegen, naar verhouding zijn ze momenteel echter eerder laag te noemen. Aangezien we momenteel vanuit de koelhuizen leveren en hierdoor met hogere productiekosten moeten rekenen, is deze prijssituatie eigenlijk helemaal niet aanvaardbaar. Nu moeten we afwachten hoe er op deze lichte prijsstijgingen gereageerd wordt“, aldus Hannes.


Witte- en rodekool wordt momenteel uit het koelhuis geleverd / Foto: Nagel Gemüseversand

De groentenhandelaar ziet momenteel geen grote verschillen tussen de hoofdexportmarkten Scandinavië en Oost-Europa: "De Scandinaviërs geven de voorkeur aan kool in dozen van 6 stuks, terwijl de Oost-Europeanen eerder vragen om netten van 15 en 25 kg. Voor de rest kunnen we iedere verpakkingssoort aanbieden: van kartonnen kratten en dozen tot aan herbruikbare kratten en netten.“


De firma Nagel beschikt over een eigen voertuigvloot voor de regionale levering. / Foto: Nagel Gemüseversand

Uitbreiding van de broccoliteelt
Het familiebedrijf werd circa dertig jaar geleden opgericht en heeft zich sindsdien gespecialiseerd op de levering van producten uit eigen teelt aan verschillende afzetmarkten. Men levert rode- en wittekool, savooiekool, bloemkool en broccoli aan groothandels, industrieklanten en exportmarkten. "We hebben het areaal in de loop der jaren uit kunnen breiden naar circa 160 hectare. Bovendien hebben we bij behoefte toegang tot nog eens 40-50 hectare in de nabije omgeving."


Het bedrijf uit Dithmarschen teelt zelf op circa 160 hectare. / Foto: Nagel Gemüseversand

Witte- en rodekool zijn van oudsher de belangrijkste groentensoorten voor de teelt in de regio Dithmarschen. De behoeftes van de afzetmarkten zijn de afgelopen jaren echter enorm veranderd, bevestigt Hannes. Daardoor heeft men ook de prioriteiten bij de teelt stapsgewijs gewijzigd: wittekool is qua hoeveelheid nog steeds de belangrijkste groentensoort, broccoli volgt inmiddels op de tweede plaats. "Er is tendentieel minder vraag naar witte- en rodekool, directe programma's met de retail worden hierdoor bijna onmogelijk, omdat de markt gewoon verzadigd is. Ondertussen wint vooral broccoli snel aan betekenis, waardoor we het broccoliareaal stapsgewijs uitbreiden."

Voor meer informatie:
Nagel Gemüseversand GmbH & Co.KG
Hannes Nagel
Koogstr. 33
D-25718 Friedrichskoog
Tel. +49 4854 - 93 66
Fax +49 4854 - 93 68
hannes@nagel-gemueseversand.de
www.nagel-gemueseversand.de/  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven