Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische ABS naar Grondwettelijk Hof voor soepeler overgang naar MAP 6

Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat start een gerechtelijke procedure bij het Grondwettelijk Hof voor een soepelere overgang van het Mestactieplan 5 naar het nieuwe Mestactieplan (MAP) 6. De laattijdige invoering van MAP 6 heeft 18% van de landbouwers voor een onmogelijke opgave gesteld en de overige 82% tot vaak irrationele ingrepen gedwongen. Dat gaat ten koste van de landbouw maar evengoed van de waterkwaliteit, aldus het ABS.

De ABS blijft achter de beginselen van het ontwerp staan, maar past voor wat nu het nieuwe mestdecreet is. De manier waarop de handhaving uitgeschreven is, de manier waarop goedwerkende en werkbare maatregelen vakkundig de nek omgewrongen zijn, het helpt de waterkwaliteit echt niet vooruit.

Het laatste duwtje richting Grondwettelijk Hof heeft de Mestbank zelf gegeven. Van de aangekondigde soepelheid voor de overgang naar de laattijdige ingevoerde nieuwe of strengere regels blijkt geen sprake. De administratieve geldboetes die de laatste dagen in de bus vielen waren daarvan de trieste getuigen.

Daarbovenop komt de vaststelling dat telers steeds meer geconfronteerd worden met concrete gevallen van keiharde repressie tegen landbouwers die hun teeltbedrijf en bemesting goed op orde hebben. In plaats van landbouwers op administratieve en kleine onvolkomenheden te wijzen en hen de kans te bieden zich op een redelijke termijn in regel te stellen, wordt gekozen voor de financiƫle bestraffing in een sector die door de rest van de keten al zwaar onder druk staat.

Bron: ABS

Publicatiedatum: