Arie Middelburg, GreenMatch:

"Aardige prijsvorming Hollands kasgroentenseizoen behalve bij aubergines"

Tholen – Het Hollandse kasgroentenseizoen was niet altijd en overal even makkelijk.  “Er zijn aardig wat verschillen tussen bedrijven ontstaan tijdens dit seizoen”, vertelt Arie Middelburg van GreenMatch, een bedrijf dat zich richt op data en advies in de afzet. “Over het algemeen is de prijsvorming wel heel aardig geweest, maar door de zeer warme zomerse temperatuurpieken en kwaliteit- en productieproblemen was het niet voor iedereen zo’n goed seizoen. Uitzondering op de goede prijsvorming zijn de aubergines, die hebben flink minder gescoord.”

Komkommers: herrezen na een slechte start
“Op de komkommermarkt was het t/m juni dramatisch, maar daarna is er een soort opstanding geweest in de zomerperiode”, legt Arie uit. “Door het hete en mooie weer is de prijsvorming toen uiteindelijk toch nog op goed niveau terechtgekomen. Die eerste warme dagen in juni hebben in Europa niet altijd even goed gedaan. Mede door het warme zomerweer is de consumptie daarnaast behoorlijk hoog geweest. De zomerperiode juli en augustus heeft dus geweldig veel goed gemaakt. Uiteindelijk is het allemaal op z’n pootjes gekomen, al is het niet vergelijkbaar met het enorm goede jaar 2018. Mede door het goede voorjaar waren de prijzen relatief toen veel hoger. In dat opzicht valt het komkommerseizoen dit jaar eigenlijk dus nog mee”, concludeert hij.

Aubergines: tegenvallend seizoen met lage prijzen
De aubergines hebben volgens Arie maar een mager jaar gehad. “Er was veel concurrentie uit Spanje en vrij veel areaal in de Benelux. Daardoor was er constant ruim voldoende product op de markt zonder echte schaarste momenten. In het vroege najaar startte ook nog stevige concurrentie uit Spanje, zodat ook in deze meestal meevallende periode, weinig goedgemaakt kon worden.

Tomaten: betere zomerprijzen dan afgelopen jaren
Bijna traditiegetrouw zag Arie afgelopen seizoen dat de tomaten een beetje tegen de komkommers aan zaten qua slechte prijsvorming. “Het seizoen van losse en trostomaten was in het voorjaar weer niet goed. Er was minder productie maar dat heeft niet geleid tot betere prijzen. Het weer was zo slecht in het voorjaar, dat de consumptie niet werd gestimuleerd, net zoals bij de komkommers. Daarnaast hebben we natuurlijk ook te maken gehad met vrij veel concurrentie uit Zuid-Europa, wat tot eind mei leidde tot zeer matige prijzen. Vanaf juni ging het gemiddeld genomen echter steeds beter bij de tomaten, ook ten opzichte van vorige jaren, met daarna ook veel betere zomerprijzen dan de afgelopen jaren. Deze verbetering vanaf de zomer heeft geleid tot een aardig resultaat tot het (bijna) einde van de seizoen.  Bij de trostomaten is het seizoen aan het aflopen. We zitten nu in het staartje van de gangbare teelten, die bij de een wat langer is dan bij de ander. De teelt van losse ronde tomaten nu helemaal afgelopen.”

Paprika’s: het weer was koopman en zorgde voor grote verschillen
“De paprikamarkt was geweldig goed dit jaar, alleen de laatste twee maanden vallen toch met name bij rood behoorlijk tegen. De groene paprika’s hebben iets meer onder druk gestaan, maar het paprikaseizoen in z’n algemeenheid is heel aardig gelopen, misschien wel tegen de verwachtingen in. De producties waren niet zo geweldig dit jaar en dat scheelt dan toch in de beschikbaarheid. We zagen vooral wat betere resultaten voor rood, geel en oranje.”

De verschillen op de paprikamarkt zijn echter behoorlijk groot, merkt Arie op. “De prijzen zijn heel aardig geweest, maar de producties en kwaliteit waren hier en daar minder goed. Verschillende bedrijven hebben behoorlijk geleden onder het weer, als gevolg van de drie hitteperiodes deze zomer. Het weer was en is nog steeds vaak koopman, niet alleen op het gebied van de markt (prijzen) maar ook op het gebied van teelt en producties.”

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
E: middelburg@greenmatch.nl    
W: www.greenmatch.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.