Pol Dendauw, Calsa

“Relatief hoge Belgische preiprijzen belemmeren export”

Tholen – De export van Belgische prei komt momenteel maar rustig op gang. De Belgische uitbetaalprijzen aan de telers liggen nu iets te hoog in vergelijking met onze concurrenten op de exportmarkten. “Momenteel zijn onze grootste concurrenten Polen en Nederland”, vertelt Pol Dendauw van Calsa. “Positief is in ieder geval dat de meeste klanten wel bereid zijn om iets meer te betalen voor onze goede ‘Belgische’ kwaliteit. Maar op die meerprijs staat wel een limiet. En op het moment is het verschil te groot.”

“De hogere preiprijs is een gevolg van de vrij lage aanvoer. De lage aanvoer is deels een gevolg van de droge zomer en het verlaat bloemkoolseizoen voor de industrie. Hierdoor wordt de prei wat later geoogst. Als de bloemkool is geoogst zullen de telers weer tijd hebben voor de prei, wat de aanvoer en waarschijnlijk ook onze concurrentiepositie ten goede komt”, aldus Pol.

Het preiareaal is vergeleken met vorig jaar iets toegenomen. Toch verwacht de handelaar niet dat het areaal in de komende jaren nog veel zal toenemen. “Ik denk dat we nu wel op een mooi areaal zitten. Veel groter moet het niet worden, want dat gaat ten koste van de prijs”, zegt Dendauw.

“De telers moeten daarentegen wel goed opletten dat ze de juiste variëteiten blijven telen. De Belgische prei staat bekend om zijn topkwaliteit en ik ben bang dat er veel telers overschakelen op variëteiten die qua opbrengst veel opleveren, maar kwalitatief wat minder zijn. Het is belangrijk voor de toekomst dat we het kwaliteitsverschil met andere landen kunnen blijven handhaven en onze klanten de beste kwaliteit kunnen blijven garanderen”, besluit Pol.

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie
+32(0) 51 74 73 74
pol@calsa.be    
www.calsa.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven