Wout van Es, Van Nature:

“Pieken in de wintermaanden dankzij goed spruitenseizoen”

Tholen – Het is weer november, wat betekent dat consumenten langzaamaan hun winkelmanden weer met spruiten beginnen te vullen. De afzet van groene spruiten verloopt volgens Wout van Es van Van Nature in Barendrecht dan ook goed. “Door het koude weer is er iets meer vraag dan vorige week. De prijzen zijn stabiel tot licht oplopend. Over ongeveer een maand kunnen we ook onze paarse spruiten oogsten en richten we alle aandacht op de verkoop hiervan voor kerst.”

Al een langere tijd zijn spruiten in Amerika en Engeland populaire ‘superfoods’, maar hier in Nederland loopt het echter nog geen storm. “Ik zie al wel wat meer acties binnen de retail in Nederland”, merkt Wout op. “Dit zijn alleen wel met name acties die gericht zijn op de traditionele gebruiksmogelijkheden van spruiten. Dat je ze bijvoorbeeld ook in smoothies kan verwerken, is iets wat tot nu toe alleen Amerikanen weten.”

Toch is er volgens Wout wel een langzame ontwikkeling te zien in de supermarkt. “Als je naar het panklaarschap kijkt, zie je in het stampotassortiment wel wat meer spruiten. Stamppotten worden steeds meer een groentenmix, waar dus ook spruiten in mogen voorkomen. Het is allang niet meer alleen boerenkool.”

Paarse spruiten
De telers van Van Nature beschikken over ruim 270 hectare spruiten, waarvan 6 ha Kalettes (voorheen Flower sprouts), 3 ha paarse spruiten en 3 ha Sweet Purple sprouts (“extra paarse spruiten”). Het areaal spruiten van de Van Nature telers wordt vermarkt door de handelshuizen Scherpenhuizen, Levarht, Combilo en Haluco.

“Het verschil tussen de Sweet Purple sprout en de ‘gewone’ paarse spruit is dat de Sweet Purple sprout tijdens het koken zijn paarse kleur behoudt en de paarse spruit niet”, legt Wout uit. “Net als de Kalettes heeft de Sweet Purple sprout ook een zoete, nootachtige smaak. Met de Kalettes en Sweet Purple sprouts richten we ons met name op de retail, maar ook op foodservice.”

De Kalettes en paarse spruiten teelt Van Nature al langer, met de Sweet Purple sprouts zijn ze dit seizoen begonnen. “Het seizoen gaat erg goed, vooral bij de Sweet Purple sprouts. We lopen op schema. Zoals het er nu uitziet, blijft de opbrengst per hectare wel iets achter in vergelijking met vorig jaar door het weer. Het kan echter best zo zijn dat deze achterstand over een paar weken weer is ingehaald.”

Kerstassortiment
De paarse spruiten liggen vanaf week 47/48 in het schap bij diverse supermarkten. “Deze speciale spruiten horen thuis in het kerstassortiment en daarom focussen we ons met de verkoop hiervan volledig op de maand december. In januari neemt de animo helaas sterk af, want supermarktketens gaan dan weer terug naar hun standaard assortiment. We hebben de paarse spruiten wel tot half februari, maar de top van de verkoop ligt echt in december”, besluit Wout.

Voor meer informatie:
Wout van Es
Van Nature
Ebweg 12b
2991 LT Barendrecht
T: 0180-696803  
E: wout@nature.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven