Peter Verschuren, Verschuren Broccoli:

“Extreem seizoen zorgde voor grote schaarste en weinig concurrentie”

Tholen – De broccolimarkt heeft een extreem seizoen achter de rug. Na een zomer vol schaarste zit de Nederlandse markt momenteel in een onzekere overgangsfase. “Het Nederlandse seizoen loopt op z’n einde en de markt begint over te schakelen naar het Spaanse seizoen”, vertelt Peter Verschuren van Verschuren Broccoli uit Raamsdonk.

“Het laatste voor de retailmarkt is net weg. Verder moeten we maar afwachten of we de laatste vier weken van het seizoen nog kunnen oogsten. Zowel de nachtvorst als de regen moeten meevallen, anders is het gewoon klaar.” Het broccoliseizoen loopt gewoonlijk van de laatste week van mei tot en met half november, maar vanwege het extreme weer afgelopen zomer is de oogst later dan normaal.


Peter Verschuren

Lege schappen
“Wat een seizoen”, blikt Peter terug. “Er was deze zomer een enorm tekort. Als teler merk je dat de weersextremen toenemen en dat heeft invloed op de broccolivorming. In Nederland was er gelukkig nog steeds een aardige productie, maar in de landen om ons heen was het heter en is enorm veel oogst mislukt. Supermarkten zaten echt met lege schappen. Van het tekort in de omliggende landen konden we de hele zomer profiteren, al hebben we natuurlijk zelf ook last gehad van de warmte en de regen in de afgelopen vier weken. Links en rechts is er wel schade ontstaan, maar deze is gelukkig binnen de perken gebleven. De warme periodes waren net te kort om desastreuze schade te hebben, maar veel warmer of langer had de zomer niet moeten zijn.”

Het extreme seizoen is volgens Peter tekenend voor de impact van toenemende klimaatveranderingen en weersextremen op de teelt. “Ik vrees ervoor, al proberen we er natuurlijk wel ons voordeel mee te doen door er zo goed mogelijk op in te spelen.”Spanje
“De prijzen zijn best aardig op het moment”, vertelt Peter. “De retail betaalt goed, maar verder is er bar weinig handel. Van concurrentie uit het buitenland hebben we ook geen last. Het is moeilijk te voorspellen wat de prijzen gaan doen als Spanje erbij komt, aangezien we moeten afwachten of de oogst daar heeft geleden onder de ernstige regenval in september. Onze afzet verloopt via de Greenery.”

“Het is moeilijk om zicht te houden op volumes. Vorig seizoen waren de warme periodes veel langer met alle gevolgen van dien. We hebben toen de laatste broccoli in december gesneden en in januari pas afgezet. Dit jaar oogsten we wel meer broccoli per hectare dan vorig jaar: zo rond de 8 ton per hectare. Nu maar hopen dat de regen meevalt de komende week, dan maken we er nog een mooi slot van”, sluit Peter positief af.


Een schoolklas op bezoek voor een leerexcursie

Voor meer informatie:
Peter Verschuren
Verschuren Broccoli
Kerklaan 1
4944 VA Raamsdonk
T: 0162 - 51 94 91
E: verschurenbroccoli@gmail.com  
https://www.verschurenbroccoli.nl/ 

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven