Siciliaanse asperges steeds meer gewaardeerd

De teelt van groene asperges op Sicilië vond zijn oorsprong in het midden van de jaren 90 dankzij het initiatief van een aantal telers. Het gewas heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt en binnen een aantal jaar had het een oppervlakte van 50 hectare bereikt, waarvan er 20 uit teelt in tunnels.

In 2013 werd de aspergecoöperatie Asparago Sovrano opgericht. Het telt ongeveer 10 telers afkomstig uit de provincies Catania, Enna en Caltanissetta. Het doel van het coöperatie is om de asperges te verbeteren, te promoten en vooral af te zetten.

De teelttechnieken hebben een lage impact op het milieu en volgen de principes van geïntegreerd ongediertebestrijding. Daarnaast worden er goede hygiënische praktijken nageleefd dat zorgt voor uitstekende hygiënisch/sanitaire eigenschappen. De geteelde asperges behoren tot de soort Asparagus officinalis.

De kalender voor asperges loopt van eind januari tot eind mei en het volume dat door de geassocieerde deelnemingen wordt geteeld, ligt rond de 100.000 kg per jaar en wordt in heel Italië op de markt gebracht. Ook is er veel buitenlandse vraag naar Siciliaanse asperges. Duitsland, Zwitserland en Nederland zijn historische bestemmingsmarkten voor deze groente.

Er zijn 4 klassen:

  1. ‘Extra’ asperges in bussels van 500 gram - maximale lengte 27 cm, groene kleur voor meer dan 3/4 van de lengte, goed gesloten top, afwezigheid van defecten, diameter van de scheuten gemeten op 1/2 hoogte > 12 mm, gemiddelde maat 16-18 mm;
  2. ‘Prima’ asperges in bussels van 500 gram - maximale lengte 27 cm, groene kleur voor meer dan 3/4 van de lengte, goed gesloten top, afwezigheid van defecten, diameter van de scheuten gemeten op 1/2 hoogte tussen 8 mm en 12 mm, gemiddelde maat 10 mm;
  3. asperges in bussels van 500 gram - maximale lengte 27 cm, groene kleur voor meer dan 3/4 van de lengte, open top, aanwezigheid van defecten, diameter van de scheuten gemeten op 1/2 hoogte <8 mm;
  4. losse asperges in een doos van 6 kg - maximale lengte 12 cm, groene kleur.

"Het seizoen van 2019 eindigde met een gemiddelde prijs van €4,00 per kg voor de extra categorie. Het seizoen had beter kunnen eindigen, maar dit was niet het geval vanwege de ongunstige weersomstandigheden. Hoewel de volumes vrijwel hetzelfde blijven, groeien we elk jaar vooral vanuit commercieel oogpunt dankzij de vertrouwensovereenkomsten die we met onze partners weten te sluiten. Voor dit doel is een correcte communicatie van fundamenteel belang",  zegt de voorzitter van de consortium, Enzo Rasà.

Enzo Rasà

"Wat onze asperges bijzonder maakt zijn de nutraceutische eigenschappen. Omdat het de botanische naam officinalis heeft, worden de gezonde deugden van deze groente beschreven en geprezen in veel oude teksten. Asperges zijn rijker aan vezels dan andere groenten en het bevat beperkte hoeveelheden eiwitten en suikers, terwijl het rijk is aan fundamentele minerale elementen voor de mens, met name calcium, fosfor, magnesium en kalium. De aanwezigheid van kalium geeft de asperge diuretische eigenschappen, nuttig in het geval van urineretenties, omdat het de verwijdering van overtollige vloeistoffen en het afval dat door het metabolisme wordt geproduceerd, vergemakkelijkt. Wat betreft de geur en smaak heeft de asperge uitstekende kwaliteiten omdat onze specifieke pedoklimatische omstandigheden het een delicate maar tegelijkertijd sappige en harmonieuze smaak geven", concludeert Rasà.

Voor meer informatie:
Consorzio Asparago Sovrano 
Contrada Imbaccari Soprano 
94015 Piazza Armerina (EN) – Italië
Tel./Fax: +39 3294267178
Email: info@asparagosovrano.it
Web: www.asparagosovrano.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven