Goud voor Belgische groenten- en fruittelers

De groenten- en fruitproducenten actief binnen het VBT collectief duurzaamheidsproject Responsibly Fresh Goodness by nature behalen FSA ‘gold’ via de Vegaplan Standaard.

Begin februari 2019 werd het startschot van het nieuwe VBT-duurzaamheidsproject ‘Responsibly Fresh Goodness by nature’ gegeven. Deelname aan het project is zowel voor de producenten als hun producentencoöperaties aan voorwaarden verbonden. Zo dienen individuele producenten gecertificeerd te zijn voor de Vegaplan en/of de GlobalGAP IFA Standaard.

Via de Vegaplan certificatie hebben de groente- en fruitproducenten voor SAI’s Farm Sustainability Assessment een score ‘goud’ behaald.

De Farm Sustainability Assessment (FSA) tool is ontwikkeld om de duurzaamheid van een land- of tuinbouwbedrijf te beoordelen en omvat 112 controlepunten. Het betreft diverse milieu, sociale en economische aspecten. De tool is ontworpen door het Sustainable Agriculture Initiative (SAI). Dit initiatief werd in 2002 opgericht door enkele grote voedingsbedrijven en telt momenteel wereldwijd 100 leden uit de voedings- en drankenindustrie.

Om duurzaamheidsinspanningen van de deelnemende producenten binnen het Responsibly Fresh Goodness by nature project aan internationale parameters te toetsen, werd vanuit het VBT het initiatief genomen om ook voor de scope verse groenten en fruit binnen de Vegaplan Standaard de benchmark oefening met FSA te maken.

Na externe verificatie behaalde de Vegaplan Standaard scope verse groenten en fruit de uitstekende score ‘goud’. De standaard beantwoordt aan 100% van de ‘essential’ en ‘basic’ eisen en 76% van de ‘advanced’ eisen. Door de ‘goud’ score voldoet de Vegaplan Standaard nu ook voor de scope verse groenten en fruit volledig aan de internationale principes voor duurzame landbouw.

Via de FSA benchmark tonen de voor Vegaplan gecertificeerde producenten dat ze aan de voorwaarden voor duurzame productie voldoen. De internationale erkenning van deze producenten en van de Vegaplan Standaard wordt hierdoor verstevigd en toont de waarde van hun geleverde inspanningen rond duurzame ontwikkeling.

De goud score is dan ook een extra reden voor handelaars en consumenten om voor groenten en fruit te kiezen van de VBT-producentencoöperaties en hun producenten.

Meer dan 2100 producenten aangesloten bij de VBT-producentenorganisaties hebben een geldig Vegaplan certificaat, waarmee ze nu ook expliciet aantonen dat ze zich inzetten voor duurzame ontwikkeling en zorgen voor duurzame, verse en gezonde groenten en fruit.

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
VBT
+32 (0) 477 330 63
www.responsiblyfresh.eu  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.