IJslandse importeur Innnes

"Trend voor koolhydraatarm eten heeft een groot effect op de markt"

IJsland is voor groenten en fruit grotendeels afhankelijk van de import omdat het klimaat in het land de lokale teelt in de weg staat. Jóhannes Þór Ævarsson, directeur van het importbedrijf Innnes import en een groothandel: "Onze lokale kasteelt gaat met grote sprongen vooruit maar de vollegrondsteelt beleeft moeilijke tijden. Er worden in IJsland met name aardappelen, wortelen, bloemkool en broccoli in de vollegrond geteeld. Zelfs dit jaar, toen IJsland de beste zomer in jaren had, kon er alleen van juli tot aan het najaar worden geoogst. De hoeveelheden zijn gewoon ontoereikend."

Ondanks het feit dat het land afhankelijk is van importproducten neemt de populariteit van lokaal geteelde AGF er wel toe, net zoals in andere Europese landen het geval is. Jóhannes: "IJsland heeft een enorm potentieel voor de teelt van verse groenten en fruit maar dit potentieel is moeilijk te benutten omdat kastelers gebukt gaan onder de hoge energiekosten en vollegrondstelers amper mensen aan weten te trekken om in de sector te werken. Consumenten zijn dol op lokale producten, dus de vraag is er zeker."

Voorlopig zal het land dus moeten blijven vertrouwen op importbedrijven zoals Innnes maar dat vindt Jóhannes prima. "De IJslandse markt maakt momenteel spannende tijden door en de zaken gaan goed voor ons. We zijn erg blij met de ontwikkelingen op de markt dit jaar. We hebben de vraag naar bloemkool en broccoli enorm zien stijgen. Dit is te danken aan de trend voor koolhydraatarme voeding die momenteel in heel Europa aan populariteit wint. De vraag naar zachtfruit neemt eveneens toe vanwege de vele gezonde eigenschappen van deze producten die momenteel veel vaker belicht worden."

Producten die moeilijker verkrijgbaar zijn, zijn aardbeien, komkommers en avocado's. Jóhannes: "Deze zomer waren aardbeien moeilijker verkrijgbaar. Meestal zien we dat de prijzen dalen zodra de aanvoer toeneemt maar dit seizoen was dat niet het geval. We importeren onze aardbeien uit Spanje, België, Nederland en zo nu en dan ook uit de VS maar het weer zorgde er dit jaar voor dat de aanvoer lager was. We zijn echter enorm blij met onze teelt hier in IJsland, die dit jaar erg goed was."

“Komkommers vormen dit jaar een probleem omdat we ze lokaal telen en onze aantallen niet toereikend zijn om in de vraag te voorzien. Het importeren van komkommers is vrij duur en ook avocado's zijn extreem duur om te importeren. De vraag naar deze laatste categorie wordt steeds sterker omdat het product past in de huidige koolhydraatarme trend. Als gevolg van natuurbranden in de VS vorig jaar is de aanvoer een stuk lager en zijn de prijzen gestegen."

Spanje is één van de grootste leveranciers van bladgroenten aan de importeur. De recente storm heeft een deel van de oogst in dit land verwoest. Jöhannes: "We werken nauw samen met onze leveranciers in Murcia en na de storm hadden zij moeite om de sla die we normaal gesproken afnemen te kunnen leveren. Momenteel moeten we dan ook elders op zoek gaan om aan de vraag te kunnen beantwoorden. De Spaanse bedrijven waar we mee werken zijn zeer professioneel en goed, dus ik hoop binnenkort weer zaken met ze te kunnen doen."

Jóhannes is zeer positief over nieuwe markten waar hij in de toekomst groenten en fruit hoopt in te kopen. "Noord-Italië kan appelen van zeer hoge kwaliteit leveren en we importeren ook steeds grotere hoeveelheden appelen uit Polen. Poolse appelen en blauwe bessen zijn in goede hoeveelheden beschikbaar en ook de kwaliteit is prima. We zouden graag meer zaken met dit land doen," zegt Jóhannes tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Jóhannes Þór Ævarsson
Innnes
Tel: +354 532 4401
Email: jta@innnes.is 
www.innnes.is

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.