Twee telers pionieren in de teelt van zoete aardappelen

Overhandiging eerste oogst Slandse BataatNa vorig jaar een kleine proef te hebben gedaan, hebben begin dit jaar telers Remco van Meggelen van BesTFruit en Johan van Beek van Akkerbouwbedrijf van Beek de handen ineen geslagen en zijn ze serieus met de teelt van Zoete Aardappelen in Nederland aan de slag gegaan. Beide zijn gevestigd in Zuidland. Dit dorp op Voorne-Putten wordt in de volksmond Sland genoemd. Vandaar de naam Slandse Bataat.

"Het is echt pionieren met een teelt die in Nederland nog weinig bekend is. Naast dat de kennis hier nog ontbreekt, zijn ook zaken als plantmateriaal en mechanisatie een uitdaging. Door dat laatste is het meeste nog handwerk. In mei zijn met vele handen de duizenden stekjes gepoot in de hiervoor klaarliggende ruggen met daaroverheen biologisch afbreekbaar folie. Naast dat hierdoor de grond opwarmt, houdt het ook enigszins het onkruid tegen. Toch was niet te voorkomen dat er vele uren besteed zijn aan schoffelen. Mede door al deze handmatige werkzaamheden kan de oogst als onbespoten worden verkocht. Ook de GlobalGAP en Planetproof certificeringen zijn binnen", aldus teler Remco van Meggelen.

Gisteren, dinsdag 27 augustus, is het eerste kistje van de oogst symbolisch overhandigd aan bestaande afnemers. Dit eerste deel van de oogst is volledig met de hand geoogst en gaat voornamelijk naar lokale initiatieven. De grote aantallen komen vanaf half september uit de grond en zijn vanaf dan beschikbaar. Voor de bewaring wordt momenteel nog een speciaal ingerichte ruimte gebouwd zodat ze jaarrond beschikbaar zijn. De afzet ligt grotendeels nog in handen van de ondernemers zelf en ze zijn nog op zoek naar afnemers die deze steeds populairder wordende groente geteeld in eigen land op willen nemen in hun assortiment.

Bij de consument is vooral de oranje zoete aardappel of beter gezegd Bataat bekend. Maar er bestaan vele rassen met uiteenlopende kleuren. De smaak en ook andere eigenschappen zijn hiervan soms zelfs beter dan die van de oranje. Daarom worden door Slandse Bataat verschillende rassen geteeld. "Het grootste deel geeft nog steeds wel oranje knollen, maar er worden ook rassen met witte knollen, knollen met paarse schil en wit vruchtvlees geteeld. Maar ook Bataten die volledig paars zijn. En zelfs eentje met tweekleurig vruchtvlees. Deze rassen zijn op dit moment nog niet allemaal oogstbaar, maar later in het seizoen komen er mooie dingen aan", besluiten Remco. 

Voor meer informatie:
Remco van Meggelen
06-25362465
Johan van Beek
06-10083905


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven