Ad Coolbergen, Ortolanda Oude-Tonge, maakt zich op voor 1e zaai in nieuwe kas:

“De afzet was deze zomer behoorlijk goed en stabiel”

Tholen – De weerrecords maakten het de radijstelers deze zomer niet makkelijk. In de Nederlandse kassen een uitdaging, maar met name voor radijstelers in de Duitse en Poolse vollegrond een flink probleem. Personeel liep er soms zelfs weg omdat het niet te harden was onder de felle zon, terwijl ook de radijs zelf last had van verbranding. Het gevolg? “Her en der wat tekorten op de markt voor bosradijs”, aldus Ad Coolbergen van Ortolanda Oude-Tonge die deze zomer een voor zomerbegrippen vrij goede afzet noteert, ook in los.

De ervaring leert dat radijstelers het in de regel na de langste dag vaak wat moeilijker krijgen met hun afzet. De midzomernachtfeesten in Scandinavië, die de afzet vaak een flinke boost geven, zijn dan achter de rug. Dit jaar was dat anders, zag Ad. “De afzet is over de hele zomer eigenlijk best wel goed geweest. Door het mooie weer dat we deze zomer hadden, bleef de consumptie op peil en de markt vrij constant. De laatste dagen is het wel ietsje minder, maar met de warmte van dit moment zou het goed kunnen dat het een tijdelijk dipje is.”

Voor Ad is het duidelijk: laat het maar lekker zomer blijven. “De vakanties zijn weer voorbij en het normale leven begint. Hoe meer er vervolgens nog gebarbecued wordt, hoe beter voor onze afzet. In de kas soms wel pittig, maar problemen zoals ze in de vollegrond hebben, die hebben wij niet, dus dat is voor ons een voordeel. Pas als het straks echt herfstachtig weer wordt, zie je vaak dat de consumptie daalt.”


Kijk hier voor meer bouwfoto's.

Nieuwe kas
Tegen die tijd verwacht Ad voor het 1e te zaaien in de nieuwe kas van Ortolanda in Oude-Tonge. De afgelopen zomer werd tegen het bestaande bedrijf van ruim 10 hectare 3,4 hectare bijgebouwd. “In de eerste weken van oktober willen we gaan zaaien.”

Met de uitbreiding, waarin Ortolanda Oude-Tonge zowel bosradijs als losse radijs gaat telen, krijgt het bedrijf weer een stukje extra ruimte. Belangrijk, met name voor de teelt, legt Ad uit. “Wij zijn al geen bedrijf waar ze heel veel rondjes telen, maar met deze extra hectares hoeven we nog iets minder frequent terug te komen op hetzelfde stuk grond. Daarmee sparen we de grond en hoeven we als het goed is nog minder te stomen en de grond te ontsmetten. Uiteraard komt er wel iets meer product van onze straks 14 hectare, maar niet evenredig aan de uitbreiding.”

Rustig aan met de grond
In het verleden breidde Ortolanda Oude-Tonge ook al diverse keren uit. “Daardoor konden we het al wat rustiger aan doen met onze grond. Toch maakt het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen het ons als radijstelers tegelijkertijd moeilijk. Zo is zaadontsmetting in radijs verboden en dus zien we toch iets meer ziektes optreden. Dat maakt het noodzakelijk om weer vaker te stomen dan je zou willen. Zo zie je maar dat dat soort beslissingen, waarop wij weinig invloed hebben best wel ingrijpend zijn voor je teelt, maar ook voor je bedrijfsvoering.”

Voor meer informatie:
Ortolanda
www.ortolanda.com 

Ad Coolbergen
ad@ortolanda.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven