Jonge consumenten en gezinnen houden van suikermaïs, overwegend in verwerkte vorm. Dit leidt ertoe dat de markt voor suikermaïs groeit. Dat betreft zowel de binnenlandse teelt alsook de importen, luidt de tussentijdse conclusie van het 'Deutsche Maiskomitee e. V.' (DMK). Telers erkennen de opwaartse trend inzake suikermaïs.
Inmiddels bedraagt het Duitse areaal van suikermaïs circa 2.000 hectare en jaarlijks wordt er een lichte areaaltoename geregistreerd. Tot de belangrijkste teeltgebieden horen Baden-Württemberg, Bayern, Rheinland-Pfalz en Nordrhein-Westfalen. "Dit jaar gaan we van een gemiddelde oogst uit“, zegt een teler en leverancier van de verwerkende industrie uit Bayern. "De eerste suikermaïs hebben we circa drie weken geleden geoogst en we zullen naar verwachting tot in oktober suikermaïs kunnen oogsten.“
Stapsgewijs verder ontwikkelen
Of het nu verse suikermaïs of verwerkte producten betreft, de herkomst van het product wordt een steeds belangrijker verkoopargument, wordt er verder gezegd. Dit is positief voor de teelt van Duitse suikermaïs, ooit een exotische groentensoort. "Men wordt ook op het gebied van verwerking tendentieel gevoeliger voor de herkomst van de suikermaïs. Ook bio-producten raken steeds meer op de voorgrond: wij zelf telen op circa vijftien procent van het totale areaal bio-suikermaïs. Over het algemeen ben ik van mening dat de teelt evenals de consumptie geleidelijk zullen stijgen.“