Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

VK: waarschijnlijk tekort aan bloem- en andere kolen

Door extreme weersomstandigheden doemt er een aanbodtekort aan bloemkool, spruiten, witte en rode kool op. Een vertegenwoordiger van de Brassica Growers Association omschreef de situatie als zorgwekkend. In juni viel een recordhoeveelheid regen in Lincolnshire, tot wel 15 cm in een week. Dit resulteerde in overstromingen en beschadigd gewas wat leidde tot een aanbodtekort. De gewassen kunnen een redelijke hoeveelheid variatie in het weer goed aan, maar de omstandigheden in juni waren te bar en daaronder hadden de gewassen te lijden. 

Ironisch genoeg is de aanbodsituatie nog moeilijker geworden door extreme temperaturen in Europa. In een gewoon jaar maken delen van Europa het tekort in het Britse aanbod goed, maar daar hadden ze last van hun eigen weersomstandigheden, nl. extreem hoge temperaturen. 

De gewassen doen het het best op een juiste balans van warmte, licht en water. Vorig jaar kreeg het VK te maken met het Beast from the East met een droogterecord en extreme temperaturen. Dit jaar begon het VK met een droge winter en vroege lente en viel daarna in een periode van recordregens en lage lichtniveaus, gevolgd door recordbrekende temperaturen. Deze extremen veroorzaken niet bepaald ideale groeiomstandigheden. 

Volgens een woordvoerder bestaat er maar een bepaalde hoeveelheid technologie die gebruikt kan worden voor het telen van voedsel en het weer heeft het altijd voor het zeggen. Er valt niet tegen de omstandigheden die we de afgelopen seizoenen gezien hebben op te boksen. Telers beginnen het seizoen met een nieuw programma om consumenten te voorzien van de gewenste hoeveelheid en kwaliteit producten. Maar als het weer tegen zit, dan kun je niets doen om de situatie in de hand te houden. 

De situatie werd verergerd door de vermindering van beplant areaal door de slechte opbrengst van de afgelopen jaren. Telers telen net genoeg voor hun contracten en zodra er omstandigheden rond het weer opspelen, is er een tekort dat niet opgevuld kan worden. 

Jack Ward, CEO van British Growers, verklaarde dat er een gevaar is dat we de teelt maar op de koop toe nemen en dat we van onze aanbodketens verwachten dat ze ongeacht wat leveren. De afgelopen twee seizoenen kregen we te maken met buitengewone weersomstandigheden en dat heeft onvermijdelijke gevolgen voor het aanbod. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven