Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tekort aan broccoli in Europa deze zomer gevolg van klimaatverandering?

Vaak zien we in extreme temperaturen of natuurrampen tekenen van klimaatverandering maar de meest betrouwbare indicatoren zijn vaak minder in het oog lopend, zoals het effect van langdurige hitte en droogte op tuinbouwgewassen.

Eén van de gewassen die het gevoeligst lijkt te zijn voor de opwarming van de aarde is broccoli. Volgens de non-profit organisatie +Brócoli is er deze zomer in heel Europa een tekort aan broccoli ontstaan als gevolg van klimatologische omstandigheden. In sommige gebieden kon in de maanden april en mei niet geplant worden vanwege overvloedige regenval en in andere gebieden had het gewas te lijden onder hitte. 

De organisatie, die zich bezighoudt met de promotie van de groente in Spanje, laat weten dat broccoli in de zomermaanden geteeld wordt in gebieden die zich op 1.000 meter boven zeeniveau bevinden, zoals in de provincie Murcia en in hooggelegen delen van de provincies Albacete, Almeria, Granada en La Rioja. Het is de bedoeling om de teelt van de groente gedurende de zomer uit te breiden maar de vraag is waar dit mogelijk is. De klimatologische omstandigheden vormen een steeds grotere uitdaging voor de broccoliteelt," zegt de organisatie. 

Het voornaamste probleem is dat deze groente uiterst gevoelig is voor hitte, aangezien hij eigenlijk in de herfst en winter thuishoort. Veel groenten hebben in de zomer te lijden onder de warmere omstandigheden maar met name broccoli lijkt de dupe te worden van klimaatverandering, hoewel er gezocht wordt naar rassen die beter opgewassen zijn tegen 'hittestress'. Dit vertaalt zich in een sterke productiedaling gedurende de zomerperiode en dus ook in hogere broccoliprijzen in Europa. 

"Deze zomer zijn de prijzen van broccoli erg hoog en dit is eerder het gevolg van een tekort dan van een sterkere vraag," zegt een woordvoerder van +Brócoli. "We willen duidelijk maken dat klimaatverandering ons nu al treft. De sterke productiedaling is hier het onomstotelijke bewijs van. Vrijwel de gehele aanvoer is deze zomer afkomstig uit diepvriesopslag. Het is inderdaad zo dat broccoli een eigenlijk een najaarsproduct is maar de groente gedijt doorgaans goed bij 20 tot 22 graden Celsius. Temperaturen van 35 tot 40 graden Celsius vormen echter wel een probleem."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven