Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Die Spanjaarden, die lachen zich momenteel rot”

Zetten hoge Spaanse klokprijzen tomatentelers aan het denken?

Tholen – Waarom gaan Nederlandse telers niet (een deel) van hun Hollandse tomaten in Spanje verkopen? Wim Grootscholte vraagt het zich al een tijdje af als hij weer in Spanje is. De schappen en handelshuizen liggen er ook momenteel weer vol met tomaten die er bovendien goed betaald worden. Aanzienlijk beter ook dan in Nederland. “Als ik tomatenteler was, dan wist ik het wel. Ik zou lid worden van de veiling hier en in Spanje mijn tomaten gaan verkopen”, vertelt Wim na het plaatsen van de onderstaande tweet.

Lachende Spanjaarden
Wim, voormalig paprikateler van 4Evergreen met destijds ook een tuin in Spanje, verbaast zich als hij in Spanje is telkens weer over de prijs- en kwaliteitsverschillen tussen Nederlandse en Spaanse tomaten. “Nederlandse grove trostomaten liggen hier voor 2,10 euro naast Spaanse tomaten van aanzienlijk slechtere kwaliteit. Toch krijgen zij daar nu nog prijzen voor die hoger liggen dan wat Nederlandse telers voor hun product in Nederland krijgen. Die Spanjaarden, die lachen zich dus rot hier.”

“Zo liggen Nederlandse en Spaanse tomaten hier in Almería naast elkaar in het schap,” vertelt Wim. Links Nederlandse trostomaten, rechts Spaanse tomaten.

Grote markt voor het grijpen
Wim denkt dat als Nederlandse telers zich in zouden schrijven bij de veilingen in Spanje, ze met een betere kwaliteit makkelijk de concurrentieslag van de Spaanse telers zouden kunnen winnen. “Er wonen hier bijna 47 miljoen mensen en die eten heel veel tomaten. Natuurlijk kost het vervoer iets, zeg zo’n 11 cent per kilo. En de partijtjes die hier geveild worden zijn klein, maar ook van kleine slokjes word je dronken zeg ik altijd maar. Je houdt als Nederlandse teler hoe dan ook meer over dan je over het algemeen met de prijzen in Nederland doet.”

Het ‘probleem’ is volgens Wim dat het de Nederlandse telers nog steeds goed voor de wind gaat. Misschien wel te goed. “Daardoor wordt er niet echt over een stap naar de Spaanse klok gedacht. Dat begrijp ik dus echt niet. Ik heb al een aantal keer de stok in het kippenhok geworpen, maar de kippen blijven gewoon zitten. Ongelofelijk eigenlijk. Als ik terug ben van vakantie, dan zal ik het nog eens met Nederlandse telers gaan bespreken.”

Voor meer informatie:
Wim Grootscholte
wim@grootscholte.nl