Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar beter smakende asperges

Nu de aspergeoogst op het noordelijk halfrond voorbij is, is het tijd om het seizoen te overzien. Rupert Hargreaves: "Over het algemeen wordt aangenomen dat in Italiƫ het asperge-areaal tussen de 8 en 10.000 ha ligt en dat dit verdeeld is tussen groene en witte. Groene asperges nemen ongeveer 85% van het totale oppervlak in beslag. Witte asperges worden vooral in Veneto en het noordoosten van het land geteeld. De groene aspergeteelt begint in het zuiden gewoonlijk in februari en dit houdt aan tot in mei, met een piek rond midden maart. De teelt in Noord-Italiƫ begint in april en gaat door tot in juni."

"Het type plantmateriaal voor asperges verschilt in het noorden en het zuiden. Meer dan 90% van het plantmateriaal in het zuiden is afkomstig van plugplanten. In het noorden domineert de teelt uit klauwen die uit eenzelfde percentage bestaat. Het aantal planten per ha hangt van verschillende factoren af, maar wordt vooral bepaald door het teeltsysteem en de beoogde markt. Groene asperges worden met een dichtheid van 25.000 planten/ha geplant en witte met 13.000/ha. Opbrengsten van Italiaanse asperges liggen voor de witte op zo'n 8-9 ton/ha en voor de groene op 12 ton/ha."

"Ongeveer 60% van de geteelde asperges worden op de binnenlandse markt verkocht. Alleen voor restaurants zou de teelt wel verhoogd mogen worden. Gek genoeg kregen wij te horen dat het niet gemakkelijk was om in het seizoen asperges buiten de deur te eten."

"Een interessante trend in het hele land is de vraag naar verbeterde aroma van asperges. Deze is afkomstig van consumenten. Enkele retailers hebben al aan de afzet gezien dat verbeterde houdbaarheid in voorkeur is voorbijgestreefd door aroma. Het onderwerp geur gaat in combinatie met de smaak van de asperge en, net zo belangrijk, de textuur. Minder vezels verbeteren de ervaring." 

"Bij Global Plant Genetics werken we aan een witte asperge ras Vittorio. Deze geeft uitstekende resultaten wat opbrengst en aroma betreft. Daarom wordt het een belangrijke hybride op markten waar de smaak centraal staat."

Voor meer informatie:
Rupert Hargreaves
Global Plant Genetics
Mobile: +44 (0) 7469 947590
E-Mail: rupert@globalplantgenetics.com 
www.globalplantgenetics.com

Publicatiedatum: