Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eerste exportkrimp uien sinds millenniumwisseling

"De extreem droge zomer van 2018 heeft zijn sporen nagelaten. Na jaren van een fiks groeiende uienexport hebben de dramatisch lage opbrengsten per hectare de export dit jaar een flinke deuk toegebracht. De Holland Onion oogst van 2018 werd in één natuurklap écht een limited edition. Er werd dus ook nog nooit zoveel voor een Holland Onion neergeteld als in dit afgelopen seizoen en daarmee breekt de gezamenlijke omzet van de sector ongetwijfeld wel een record. Sommige Hollandse telers deden dus erg goede zaken, terwijl anderen, die hun schamele oogst moesten onderploegen, met lege handen stonden", aldus de Holland Onion Association. 

"Maar het beperkte aanbod en de hoge prijzen hadden ook een donkere keerzijde. De belangstelling voor onze Holland Onion nam mondiaal af en trouwe afnemers moesten op zoek naar alternatieven. Het zal er naar alle waarschijnlijkheid in resulteren dat de export zal blijven steken op ruim 800.000 ton tegen een kleine 1,2 miljoen ton in het voorgaande exportseizoen. Dus is er volop werk aan de winkel om ons als Holland Onion Association de komende seizoenen opnieuw te bewijzen als betrouwbare leverancier van kwaliteitsuien. Er ligt een uitdaging voor ons waar we als hele keten samen de schouders onder moeten zetten, of op z’n Hollands gezegd: ‘we zullen vol op de pedalen moeten om tot de kopgroep te blijven behoren", vervolgt de organisatie. 

Uireka
Het voornaamste doel van de Holland Onion Association blijft de kwaliteit van de Holland Onion verder te verbeteren. En daarbij draait zeker niet alles om opbrengst. "We moeten meer dan ooit een gezond en duurzaam fundament ontwikkelen voor onze teelt. Qua rotatie, qua rassen en nu ook qua bewatering. Belangrijke speerpunten waarop ook de komende jaren in het ketenbrede kwaliteitsonderzoek Uireka (https:/www.uireka.nl) vol zal worden ingezet. De eerste resultaten van de in 2017 uitgezette sporen zijn veelbelovend en vragen om verdieping en vernieuwing. We weten nu al heel veel meer over bijvoorbeeld de invloed van stikstof en kali op de hardheid van onze Holland Onion. We kunnen met een samen ontwikkelde genetische toets ook latent aanwezige koprot opsporen. En onze eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat met organische reststromen geen ziekteverwekkers het land op worden gebracht."

Top 20 van 2018/2019
Top 20 is -behalve dan de significant lagere exportvolumes- niet heel veel gewijzigd. De lijst wordt ook dit seizoen aangevoerd door Senegal, dat wel veel dichter op de voet wordt gevolgd door Groot- Brittannië, dat daarmee Ivoorkust van de tweede positie stoot. Opvallende nieuwkomer, komende van een 36e plaats en dit jaar direct op de tiende positie, is Israël met meer dan 17.000 ton en een verviervoudiging ten opzichte van het vorig seizoen. 

"Opvallend is verder dat de export naar de ons omringende Europese landen eveneens flink in de lift zit. Het is duidelijk te zien dat heel Noordwest Europa met droogte kampte. Zo is de export naar Tsjechië flink gegroeid en zelfs verdubbeld tot meer dan 6.500 ton. Hetzelfde geldt voor landen als Hongarije, Noorwegen, Griekenland, maar ook Denemarken en Slovenië groeiden flink. En we mochten zelfs twee nieuwkomers verwelkomen: Azerbeidzjan en Albanië. Het belang van voldoende zoet water voor de landbouw wordt door deze statistieken extra benadrukt. Niet voor niets wordt juist dat onderwerp een speerpunt in het nieuwe onderzoeksprogramma Uireka 2.0", besluit de Holland Onion Association.Bron: Holland Onions


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven