Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weinig concurrentie voor Egyptische uienexporteurs

Vier weken na de hervatting van de export van Egyptische uien, en na een verbod van 6 maanden, verloopt het seizoen volgens plan, volgens Zayed Lasheen van AfriGoodGrows.

Zayed: "Op nationale schaal zijn de volumes dit jaar veel hoger dan vorig jaar, bijna 1,8 miljoen ton, waarvan 30% voor de export. Uienvolumes zijn cyclisch en de dans van tekort en overvloed vindt om de twee jaar plaats, waarbij er vorig jaar een ernstig tekort was."

De oogst was dit seizoen erg goed, wat resulteerde in goede maten, vormen en kleuren, voegt Zayed toe. "We zien een goede verdeling van de maten, waarbij 60-80 het meest beschikbaar is (50%) en ook het meest gevraagd. De 80-100 vormen 30% van de oogst en de kleinere, minder gewilde 40-60 maten vertegenwoordigen slechts 20%. Het warmere weer versnelt ook het droogteproces van de uien."

De eerste maand van het seizoen verloopt commercieel goed, volgens Zayed. "De vraag naar rode uien is hoog en komt voornamelijk uit West-Europa, met name uit Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk en het VK, vooral uit Engeland zelf. De vraag naar gele uien, die afkomstig is uit Oost-Europa zoals Polen en Kroatië, is langzamer door de aanwezigheid van Nederlandse uien tegen een lagere prijs."

De teler vervolgt: "We verwachten een zeer competitief seizoen, maar we hebben op dit moment geluk, omdat er niet veel concurrentie is voor verse uien. India richt zich op markten zoals de Golfstaten, terwijl Egypte de Europese markt bevoorraadt. Dit zal nog minstens 3 maanden zo blijven voor het begin van het seizoen in Nederland."

Ondanks de sterke vraag zijn de prijzen lager dan vorig seizoen, een volkomen normale situatie volgens Zayed. "Vorig jaar was het tekort in de wereldwijde teelt te groot, inclusief de dalende volumes uit Nederland. De prijzen bereikten 700 euro per ton, wat uitzonderlijk is. De huidige prijzen liggen rond de 600 euro per ton en weerspiegelen beter de markt."

Met het overvloedige Egyptische aanbod zal de concurrentie tussen telers vooral op nationaal niveau plaatsvinden. "Het laatste woord is kwaliteit. Klanten moeten letten op andere aspecten dan de prijs: traceerbaarheid naar het teeltbedrijf van herkomst en de inspectie daarvan, variëteit van herkomst, kleur, vorm, enz. Bij AfriGoodGrows letten we op deze details. We gebruiken een Italiaanse variëteit van rode ui, die donker paarsrode, cirkelvormige knollen produceert. Onze teeltbedrijven bevinden zich in het Deltagebied, dat gekenmerkt wordt door uien met meer rokken, wat een langere houdbaarheid garandeert. Qua volume hebben we onze capaciteit vergroot door te investeren in een nieuwe sorteermachine en pakstation," besluit Zayed.

Voor meer informatie:
Zayed Lasheen
AfriGroodGrow
Tel: +420 739 019 060
z.lasheen@afrigoodgrow.com
www.afrigoodgrow.com

Publicatiedatum: