Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote variatie in uienprijsvraag Wiskerke Onions (30-72 cent)

Pessimist blijkt realist: Eric Moerdijk (Monie) wint Zilveren Ui met prijsvoorspelling

Tholen - Wat is de prijs van gele klasse I uien, sortering 60-80 op 1 mei 2024? Met die (prijs)vraag ging Wiskerke Onions eind januari de boer op bij de Nederlandse collega uienverpakkers en exporteurs. Eerder organiseerde Wiskerke deze prijsvraag intern met een aantal collega's, maar dit jaar kwam de Kruiningse uienexporteur op het idee om de prijsvraag breder uit te zetten onder de collega's en de winnaar te belonen met de wisselbokaal van de Zilveren Ui.

Ruim twintig uienhandelaren deden mee aan de wedstrijd, waarbij ze met de Fruit Logistica als deadline hun prognose voor de uienprijs per 1 mei doorgaven. Deze lijst is ook met onze redactie gedeeld. We zullen niet alle voorspellingen vermelden, maar de prognoses varieerden van 30 tot 72 cent. Dat de uienhandelaren het seizoen aan het begin van het jaar nog een stuk optimistischer voor ogen hadden, blijkt wel uit het feit dat slechts drie handelaren gokten op een prijs onder de 50 cent.

Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp vulde 30 cent in, de laagste prijs van alle deelnemers. De voorspellende blik bleek niet verkeerd, want het is precies de prijs die nu betaald wordt voor de gele uien. Woensdagmiddag kwam Jaap Wiskerke de prijs, vergezeld met taart voor het personeel, aan Eric overhandigen.

"Ik sta nooit bekend als de grootste optimist, maar dit jaar hadden we wel heel erg het beeld dat de emotie in de markt niet strookte met de cijfers. Die emotie maakt de uienmarkt aan de ene kant uniek, maar aan de andere kant is het wel goed om de feiten voor ogen te blijven houden", aldus Eric. "Veel mensen hadden een herhaling van vorig seizoen in gedachten, maar dat was met de huidige voorraden in mijn ogen niet realistisch. Dat de prijs daadwerkelijk naar de 30 cent zou zakken, kon ik op dat moment natuurlijk ook niet weten, maar is achteraf wel heel dichtbij de waarheid gekomen."

De zilveren Ui zal ongetwijfeld in Nieuwdorp een mooi plekje krijgen en Moerdijk mag zich in elk geval voor een jaar de grootste uienmarktkenner van de sector noemen. En wie dat volgend jaar is? Dat zien we volgend jaar op 1 mei!

Wil je Eric feliciteren: [email protected]