Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktaandeel desondanks licht stijgend

Duitsland: Import spruiten neemt licht af

In Duitsland is de import van spruiten sinds 2015 licht afgenomen. In 2014 lag de totale import op meer dan 30.000 ton, in 2018 lag deze hoeveelheid op circa 24.000 ton. Vergeleken bij 2016 en 2017 was dit echter een lichte opleving van de import, blijkt uit cijfers van het 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLE).


Ook de positie van zogenaamde spruitenspecialiteiten zoals flower sprouts(boerenkoolspruitjes of bloemspruitjes, in het Engels kalettes of flower sprouts, is een hybride groente. De plant is een kruising tussen spruitkool en boerenkool) lijkt kleiner geworden te zijn. "We merken dat de behoefte aan flower sprouts in de afgelopen jaren iets is afgenomen. Onder andere omdat het product inmiddels ook in de supermarkt vertegenwoordigd is", zegt een gastronomieleverancier, die deze groenten voornamelijk uit Nederland afneemt. "Misschien heeft het ermee te maken dat de flower sprouts sinds enkele jaren ook in de supermarkt opduiken, waardoor het in die zin een meer alledaags product is geworden", aldus de leverancier.



Daarnaast worden spruiten in Duitsland - net als in Zwitserland en Oostenrijk - steeds vaker lokaal geteeld. "De rentabiliteit van de spruitenteelt op de lange termijn kan ik momenteel echter moeilijk beoordelen. We telen de spruiten dit jaar voor het eerst op grote schaal op acht hectare en weten niet hoe de populariteit van het product zich op de lange termijn ontwikkelt. Momenteel worden onze lokale spruiten goed ontvangen, het leeuwendeel komt echter nog steeds uit Nederland", zegt een teler uit de Pfalz die aan de lokale supermarkten levert.

Publicatiedatum: