Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: paddenstoelen meer in trek

"De drie belangrijkste parameters voor een optimale champignonteelt zijn temperatuur, vochtigheid en CO2. Een nauwkeurige beheersing van deze drie variabelen is alleen mogelijk met moderne faciliteiten. Veel champignonteeltbedrijven in Spanje zijn verouderd geraakt en het op traditionele wijze telen van het product, zonder klimaatcontrole, bemoeilijkt het om een goede oogst te bereiken, met service- en kwaliteitsgaranties. Het klimaat, met extreme temperaturen in de winter en zomer, maakt het onmogelijk om zonder klimaatcontrolesysteem 365 dagen per jaar te leveren, om tegemoet te komen komen aan de constante vraag van de markt. Verder is de investering in kwaliteitscompost van essentieel belang als we succesgaranties willen. Dat brengt echter wel hoge kosten met zich mee", zegt Sergio Pinto, commercieel directeur van Neofungi.

De Neofungi groep is het grootste Spaanse teeltbedrijf van champignons voor de versmarkt, en heeft een marktaandeel van meer dan 50%. Deze coöperatie bestaat uit de bedrijven Champínter en Mercajúcar, die verschillende, maar elkaar aanvullende werkmodellen hebben. Samen bereiken ze een jaarlijkse oogst van 30 mln kilo verse paddenstoelen, zoals reguliere champignons, Portobello's en Shiitakes.

"De consumptie van reguliere champignons groeit langzamer dan die van bepaalde paddenstoelen van oosterse afkomst, zoals de Shiitake of Pleurotus eryngii, die aan populariteit winnen. Hoewel de Spaanse consumptie nog steeds een stuk lager ligt dan die in andere landen, is er nu wel elk jaar sprake van een stijgende lijn. Het hoge gehalte aan voedingsstoffen, het lage caloriegehalte en de talloze gezondheidsvoordelen maken het product steeds populairder in het Westen. Daarnaast kent de paddenstoel vele culinaire toepassingen en is het product een verrukking voor de meest veeleisende fijnproever", legt de directeur uit.

"De consumptie van deze 'nieuwe champignons' leidt tot een toename van de consumptie van traditionele champignons, in plaats van dat ze een deel van de markt overnemen. De consumptie van Portobello bijvoorbeeld is met 15% toegenomen zonder dat dit ten koste is gegaan van de klassieke witte champignon. Neofungi is gewijd aan de teelt voor de versconsumptie. Een strenge controle van het gehele proces vertaalt zich in sanitaire garanties, ondersteund door certificeringen, die essentieel zijn op een veeleisende markt. We beheren alle processen, vanaf de ontwikkeling van het zaad in het laboratorium, tot de verwerking van de verbruikte compost en de productie van onze eigen compost. We maken gebruik van de nieuwste technologie op het gebied van klimaatregeling, waarmee we de temperatuur, vochtigheidsgraad en CO2 controleren in elke fase van de teelt. Dit is een garantie voor service, gezondheid en kwaliteit", aldus Sergio Pinto.


Het belang van circulaire economie in de teelt van paddenstoelen

"Momenteel zijn we het meest moderne compostbedrijf in Spanje, en staan we in de top 8 van Europa. Onze klimaatgecontroleerde teelt bevordert een kringloopeconomie, waarbij de compostresten weer op het land terechtkomen. Dit model is niet alleen duurzaam, maar biedt ook een essentiële gezondheidsgarantie", stelt Sergio Pinto.

 

Meer informatie:
Sergio Pinto, director comercial
NEOFUNGI
Camino Quintanar S/N
02636, Villalgordo del Júcar (Albacete)
T: +34 967 455 094
comercial@neofungi.es
www.neofungi.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven