Eric Moerdijk, Monie:

"Ondanks tekorten op uienmarkt momenteel voldoende alternatieven voorhanden"

Tholen - In de uienhandel wordt er momenteel een tandje teruggeschakeld. "We zijn het inmiddels een beetje gewend geraakt. In combinatie met de werktijdverkorting proberen we de juiste balans te vinden om mensen en capaciteit optimaal te benutten", zegt Eric Moerdijk van uiensorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp. "Net voor Pasen was het even een gekkenhuis, nu is de markt weer even getemperd. Er gaan elke week wel uien weg, maar naar een beperkt aantal bestemmingen en ook geen grote volumes. Oost-Europa, Italië en ook Engeland vragen nog wel naar uien. Duitsland is al grotendeels overgeschakeld op Nieuw-Zeeland."

"Dat het een bijzonder jaar zou worden, was al vroeg bekend. In feite is de eerste helft van het seizoen voor de jaarwisseling boven verwachting verlopen. Daarna viel de markt terug, waarna de prijzen medio april opnieuw de lift in zijn gegaan. Inmiddels is het met de inkoop een eind gebeurd en zie je de vraag wat teruglopen. Prijzen staan iets meer onder druk, maar voor grove uien wordt nog altijd tegen de 70 cent betaald. Het idee is toch nog steeds: "als het nu niet gebeurt, gebeurt het nooit meer."

"Voor de Nederlandse handel is het nu zaak om de voorraad over de resterende weken te verdelen, om tot het einde van het seizoen te kunnen leveren. Ondanks de tekorten, zie je dat er momenteel toch geen gebrek aan uien is door de alternatieven over de hele wereld. Inmiddels komt in Zuid-Europa de oogst op gang", vertelt de verpakker. Of dit seizoen veel consequenties gaat hebben voor andere seizoenen, hangt volgens hem grotendeels van volgend jaar af. "Krijg je nog zo'n jaar met hoge prijzen, dan kun je een behoorlijk marktaandeel verliezen. Een land als China is toch behoorlijk actief geweest op de Europese markt - zij het dat de reacties op de kwaliteit erg wisselend waren - maar de contacten zijn wel gelegd. Maar als we een normale opbrengst krijgen van een goede kwaliteit tegen een concurrerende prijs, dan moeten we ook in staat zijn die markt snel terug te winnen."

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
eric@monie.nl
www.monie.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven