Lars Ruigewaard, Etienne Ruigewaard B.V.:

"Milde winter uitstekend voor risicovolle teelt van winterbloemkool"

Tholen - De ingrediënten voor het winterbloemkoolseizoen zijn dit jaar ideaal. "De start is goed geweest. De kwaliteit is super en het oogstpercentage is als gevolg van de milde winter ook uitzonderlijk hoog", vertelt Lars Ruigewaard van Etienne Ruigewaard uit Zwaagdijk-Oost. Last but not least zijn ook de prijzen goed. "Die liggen tussen de 0,75 en 0,90 euro, dus dat is geld."

Ruigewaard verkoopt de winterbloemkool puur aan supermarkten en grossiers op de binnenlandse markt. "Winterbloemkool is geen groot artikel, de teelt is in Nederland hooguit in de handen van vijftien telers. Daarbij is het een risicovolle teelt. Vriest het, dan kun je de teelt vergeten. Daarom kunnen supermarkten niet zomaar gokken dat ze beschikbaar zijn."

"Er is wel wat importbloemkool op de markt uit Frankrijk en Spanje, maar er is altijd markt voor de winterbloemkool uit eigen land. Daarbij staat de bloemkool er goed op. Er zijn zat jaren geweest dat de telers maar de helft van de bloemkool konden snijden, nu worden ze nagenoeg allemaal gesneden. Als het te warm is in het voorjaar, dan ploffen ze. Maar dat zien we nu niet gebeuren", zegt Lars.

Sinds een aantal jaren verkoopt de vollegrondsgroentengroothandel ook winter-romanesco. "Dat is helemaal een niche-artikel. We hebben deze maar een maandje beschikbaar, maar wel precies in een periode dat er weinig import-romanesco op de markt is. Maar ook deze oogst is erg goed en ook de vraag ligt op een mooi niveau", vertelt Lars.

Na de winterbloemkool gaat Ruigewaard rond 10 mei over op de pot-bloemkool. "Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we geen gat in de aanvoer. Daarna barst voor ons echt de drukte los, met de start van het ijsbergslaseizoen medio mei en de broccoli eind mei. "Wij zijn echt een specialist in de Hollandse groenten. Klanten die in de zomer bij ons kopen, hebben in de winter vaak hun eigen lijntjes met buitenlandse leveranciers. Importeren is niet onze tak van sport", besluit Lars.

Voor meer informatie:
Etienne Ruigewaard BV
Lars Ruigewaard
Adres Zwaagdijk (WFO)
Marktplein 14-16
1681 NS Zwaagdijk-Oost
Tel.: 0228-567317
Fax: 0228-567219
lars@etienne-holland.nl  
www.etienne-holland.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven