Alex Lussi, Gotthard Bio-Pilze:

"Internationale keuken en toenemende vegan diëten zijn gunstig voor ons"

Het is 13oC in de kelder. Water druppelt van het plafond en er hangt een zoete geur in de lucht. Vanaf talloze schappen steken paddenstoelen hun bruine koppen op naar het plafond. Hier in Rotzloch telen de Zwitserse broers Alex en Urs Lussi al drie jaar oesterzwammen en pareloesterzwammen. In tegenstelling tot de gewone champignon vormen deze paddenstoelen een nichemarkt in Zwitserland. Alex Lussi: "De markt groeit. De internationale keuken en vegetarische diëten werken in ons voordeel."

De twee bedrijfsoprichters Alex en Urs Lussi / Foto: Champignons Suisses

Het klimaat in de voormalige kaasopslag, diep in de berg, is perfect voor de champignonteelt doordat ze zichzelf jaarrond reguleert. "Alleen verse lucht moet toegevoerd worden omdat paddenstoelen veel zuurstof nodig hebben om te groeien." De 80 m lange en 30 m hoge Rotzloch is een van de drie locaties waar de broers bio-shiitake en oesterzwammen telen onder de naam Gotthard Organic Mushrooms. Het is geen toeval dat de paddenstoelen op verschillende locaties geteeld worden. "Het sterkste ras, de shiitake, zou op den duur de andere rassen overheersen."

Foto: Gotthard-BIO-Mushrooms AG

Geavanceerd teeltproces
De paddenstoelenteelt is veeleisend en volgt verschillende stappen. "Schimmelsporen worden op rogge gezet. Dit is een voedingsbron voor de paddenstoelen. Daarna wordt de rogge gemengd met schimmelsporen op substraat gezet. Deze varieert per ras."

Foto: Gotthard-BIO-Mushrooms AG

Voor de oesterzwammen gebruiken de broers zaagsel van eiken en beuken. Vooraf wordt de substraat gesteriliseerd. Het mengsel van substraat en rogge wordt in blokken van 2,5 kg geperst en in plastic gewikkeld. "Al onze ruwe materialen komen van Bio-Suisse gecertificeerde tuinbouw." Dit onderscheidt bio-paddenstoelenteelt van conventionele teelt. De schimmel zelf wordt niet bewerkt. "Paddenstoelen zijn erg gevoelig; ze zouden eronder lijden als we ze behandelden met gewasbeschermingsmiddelen."

Voor meer informatie:
Gotthard-BIO-Pilze AG
Rotzloch 1, 6362 Stansstad
T 041 610 23 33
F 041 610 23 68
info@gotthard-bio-pilze.ch  
www.gotthard-bio-pilze.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven