Nieuwe variëteit van Bejo Samen

TriColore-asperge oplossing voor de Duitse aspergesector?

"De Duitse aspergesector heeft een aanzet nodig voor alternatieve oplossingen", zegt Günter Hugenberg van Bejo Samen. "Onze nieuwe aspergevariëteit Cumulus TriColore moet het antwoord zijn op de crisissituatie wat betreft de aspergeafzet in het afgelopen jaar."

"Door het warme weer van de afgelopen weken zijn de eerste asperges reeds met slechte prijzen op de markt gekomen. Dat zijn factoren die we natuurlijk niet in de hand hebben. Bejo wil zich met deze nieuwe richting op die factoren concentreren waar men als teler en distributeur wel invloed op heeft", verklaart Günter.

Uit enquêtes blijkt dat jongere mensen zo goed als geen witte asperges kopen. Deze tendens is weliswaar bekend, maar wordt maar weinig meegenomen bij de teeltplanning: "In de afgelopen twintig jaar is de teelt van witte asperges in Duitsland ongeveer verdubbeld. Tegelijkertijd neemt de afzet echter af - er wordt dus, naar mijn mening - teveel geteeld als je kijkt naar de wensen van de consument." Veel jonge consumenten zoeken naar gezondere, zomerse en lichte alternatieven voor de klassieke serveerwijze van witte asperges onder een dikke laag hollandaisesaus, aldus Günter.

Precies daar moet de TriColore-asperge op inzetten: "Aangezien de Cumulus TriColore anthocyanen bevat, ontstaat er een driekleurige asperge: wit, groen en paars. De mooie, kleurrijke stengels, die zo groeien, kunnen ongeschild bereid worden. Ze zijn zowel geschikt voor rauwe, verse salades alsook om kort gewokt of gegrild te worden. Traditioneel gekookt moet de kooktijd eerder kort uitvallen om het aangename aroma te behouden."

Bejo stimuleert de verkoop van TriColore-asperges met teelttips en receptideeën. "Snel, eenvoudig, lekker en gezond: TriColore-asperges, de jonge asperges om van te genieten, passen bij deze tijd en spreken alle categorieën consumenten aan", vertelt Günter. "De nieuwe variëteit moet dus geen nicheproduct zijn, maar in het ideale geval voor de brede massa beschikbaar en interessant zijn."

Het nieuwe ras moet de teler helpen om zich op de markt te diversifiëren en weer stabielere prijzen voor asperges te behalen. "In de afgelopen jaren zien we grote prijsschommelingen in het weekend en bij wisselvallig weer. Van de TriColore-asperge verwachten we een betere stabiliteit: door de eenvoudige, en vooral snelle bereiding en de lekkere smaak kan deze groente eenvoudiger in het dagelijks menu geïntegreerd worden. Zo kan de asperge haar reputatie als weekendmaaltijd achter zich laten." De geringe schilbehoefte zorgt voor extra voordelen met het oog op het continue groeiende convenience segment.

Maar niet alleen in de handel is de variëteit interessant, ze heeft ook minder plastic bij de teelt nodig en is daarom milieuvriendelijker: "De unieke kleuring heeft bij de teelt meer licht nodig dan de klassieke witte asperges. Daardoor wordt de zware zwart-witte folie overvloedig. Tendentieel heeft men hierbij dus minder plastic nodig, dat is een duidelijk voordeel." De asperge is bovendien minder kwetsbaar en daardoor langer houdbaar – daarmee is deze variëteit een stap in de richting naar minder levensmiddelverspilling, sluit de deskundige zijn verhaal af.

Voor meer informatie:
Günter Hugenberg
Bejo Samen GmbH
Danziger Straße 29
47665 Sonsbeck
Deutschland
T +49 172 2613001
E guenter.hugenberg@bejosamen.de 
W www.bejosamen.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven