Frans inpakbedrijf LPC heeft gebrek aan fruit

Het verpakkingsbedrijf LPC (Loire Packaging Compagny), gevestigd in La Chapelle d'Aligné (Sarthe), heeft moeite om zijn omzet te handhaven. Als gevolg van de economische conjunctuur heeft het bedrijf afgelopen boekjaar bijna nul gedraaid.

In het boekjaar 2011-2012 heeft het bedrijf 12.600 ton appelen en peren verpakt. Dit had er eigenlijk minstens 14.500 moeten zijn. Volgens Gildas Cariou, directeur van het bedrijf, zijn er meerdere oorzaken voor deze afname.

Allereerst is er de Europese concurrentie. Zo heeft LPC 1.500ton appelen verloren die zij had moeten verpakken voor de Engelse supermarkten. Deze zijn nu in Engeland verpakt omdat hier de loonkosten minder hoog zijn. De belangrijkste leverancier van LPC is Scica Pomanjou. Deze levert jaarlijks 9.000ton appelen die in de Loire geproduceerd worden. Hoewel het grootste deel van hun productie nog door LPC verpakt wordt, laat ook dit bedrijf sinds 2011 een gedeelte van zijn productie in Engeland verpakken. In Duitsland en Nederland zijn de loonkosten eveneens minder hoog. Hierdoor kiezen Duitse en Nederlandse bedrijven ervoor om hun appelen in eigen land te verpakken en deze hiervoor niet naar LPC te verzenden.

Ook de wereldconcurrentie speelt een rol. Normaal gesproken verpakt het bedrijf in de maanden april tot juni veel appelen die vanuit het zuidelijk halfrond komen zoals Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Chili. De verkoopprijs in Europa was voor deze landen echter niet hoog genoeg, waardoor ze zijn uitgeweken naar andere landen. Het ziet er niet naar uit dat deze concurrentie spoedig zal veranderen. Hierdoor loopt de Europese grote distributie het risico een gebrek aan appelen en peren te hebben komend voorjaar en zomer.

Daarnaast heeft ook het weer een impact op het boekjaar. Door de strenge winter en het natte en koude voorjaar is de appel- en perenproductie in de Val de Loire dit jaar met 20 tot 30% afgenomen. Voor het boekjaar 2012-2013 was een productieverpakking van 10.500 ton voorzien, maar door de slechte weersomstandigheden zal dit dus minder zijn.

Tot slot geeft ook de blijvende afname van de Franse boomgaardproductie door te hoge arbeidskosten geen gunstige toekomst voor het bedrijf. In landen als Duitsland, Engeland, Polen en Tsjechië breidt de boomgaardproductie juist steeds verder uit.

Cariou heeft aangegeven dat het de prioriteit van LPC is om zijn 45 werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, te behouden. Er werken momenteel in totaal 70 werknemers bij LPC.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.