Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Elenbaas, Elenbaas Zeegroenten:

“Zeekool, een niche die groeit als kool”

Tholen – Zeekool doet zijn naam eer aan, het groeit als kool, dus de markt kan meegroeien. Het is een van de weinige groenten die vers beschikbaar zijn in wintertijd. Komende maanden is deze delicate zeegroente voor korte tijd te verkrijgen, een echte seizoensgroente dus. “Tot aan mei/juni ongeveer”, schat Hans Elenbaas van Elenbaas Zeegroenten in. “Afhankelijk van de weersomstandigheden en de invloed die de afgelopen droge zomer op het product heeft gehad.”

Teler Jean-Pierre van Wesemael van Saeftinghe Zilt en Hans Elenbaas van Elenbaas Zeegroenten poseren bij de teeltbakken

Teler Jean-Pierre van Wesemael van Saeftinghe Zilt startte in 2006 als pionier in Zeeland met de teelt van zeekool die, zoals de naam al aangeeft, in de Nederlands kuststreken groeit maar ook in België, Frankrijk, Engeland en Denemarken. Niet constant met z’n wortels in het zeewater, maar in de “spatwaterzone”. Zeekool wordt tegenwoordig ook hier en daar aangetroffen langs de glooiing van de Zeeuwse zeedijken. Door weinig uitgangsmateriaal telkens te vermeerderen, is het Jean-Pierre gelukt om een commerciële teelt op te zetten, waarbij geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven worden. 


Het lukte Saeftinghe Zilt om zeekool te cultiveren

Meestal komt de aanvoer van zeekool in december, wanneer er veel vraag is naar zeegroenten, op gang. “Door de droge zomer is de teelt echter iets later op gang gekomen, maar de kwaliteit is perfect”, vertelt Jean-Pierre. De huidige teelt is te vergelijken met die van witlof of geforceerde rabarber. Vroeger al forceerden kustbewoners de groei van de wilde planten.


Wilde zeekool op een keienstrand, alleen de jonge spruiten zijn lekker

“Zeekool groeit van nature veelal langs de vloedlijn op keienstranden of zeedijken gedurende de zomermaanden uit tot een plant, de taaie bladeren daarvan zijn echter niet lekker. Wanneer het blad in de winter afsterft en de wortel de waardevolle voedingsstoffen weer in zich opneemt, bedekten mensen de planten met keien waardoor de plant van het licht werd afgeschermd. Ze plukten dan de eerste malse paarse spruiten die in het voorjaar opkomen. Daarna lieten ze de plant weer uitgroeien tot een volle plant zodat de cyclus weer opnieuw kon beginnen”, vertelt Hans.


Zeekoolpennen zijn na jarenlang vermeerderen, verkregen uit de eerste zeekoolplant in 2006

Wilde zeekool staat tegenwoordig op de rode lijst en mag niet meer geplukt worden. Het is Jean-Pierre gelukt om zeekool te cultiveren door deze te bevloeien met zout water in de buitenteelt en daarnaast de onbelichte binnenteelt onder de knie te krijgen. “Een heel verschil met de aardappelteelt die we hier ook doen. Aardappelteelt is sterk gemechaniseerd maar in deze teelt zit heel veel meer handwerk”, vertelt Jean-Pierre. Door de jaren heen lukte het Jean-Pierre het aantal planten telkens te verdubbelen. De buitenteelt van de plant voor het verkrijgen van de pennen bedraagt nu 1 hectare, de binnenteelt op de pennen is ongeveer 100m2.


Zowel bij de teelt als de verwerking komt veel handwerk kijken

De ruwe oogst van Jean-Pierre wordt bij Elenbaas Zeegroenten gesorteerd, bijgesneden en verpakt in een beschermende maar ademende verpakking. Zeekool is dan 10 tot 14 dagen houdbaar. Hans: “We zitten nu op een productie van 55 tot 60 kilo per week. Veel zeekool wordt afgezet in de horeca en dan vooral in België. Belgen zijn er dol op.”


De ruwe oogst wordt gesorteerd bij Elenbaas Zeegroenten

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is zeekool niet zout van smaak. “Het heeft een frisse, volle smaak. Sommigen vinden de smaak richting asperges gaan, anderen proeven een radijsachtige smaak maar zonder de scherpte. De stengels kunnen rauw gegeten worden, in dunne plakjes gesneden, of kort geroerbakt in wat olie of boter. Voor wat langere stengeldelen is blancheren een prima bereidingswijze. Belangrijk is dat de stengels knapperig en vers zijn en geen draden bevatten. Door de goede onderlinge en jarenlange samenwerking met Saeftinghe Zilt kunnen we continu voor een goed product zorgen”, besluit Hans.


Medewerkers van Elenbaas Zeegroenten sorteren en snijden zeekool stengels op maat zodat direct te verwerken is

Zeekool is per kilo te verkrijgen in doosjes van 100 gram met 10 doosjes per omverpakking of los in een doos. Zeekool moet gekoeld bewaard worden tussen de 2 en 7 graden, 3 graden Celsius is ideaal. Liefst in het donker want anders verkleuren ze.


Zeekool wordt zorgvuldig verpakt in ademend materiaal

Hans: "Zeekool is komende tijd in voldoende volumes beschikbaar" 

Voor meer informatie:
Hans Elenbaas
Elenbaas Zeegroenten B.V.
Ampereweg 14
4338 PT Middelburg
The Netherlands
0031-118-602200
0031-651122106
www.zeekraal.nl