Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Brede vraag naar knolselderij

Tholen - De export van knolselderij is goed op gang gekomen. "De export is breed, werkelijk alle landen zijn aan de markt. We merken dat de buitenlandse afnemers importproduct naast hun eigen product laten lopen. Zij willen niet zonder product komen te zitten en zorgen voor een soepele overgang naar import. Er gaat veel volume weg, ook al ligt het prijsniveau hoog", vertelt Pierre Sweep, van A&P Sweep.

De opbrengsten van telers zijn door de droogte gemiddeld minder dan verwacht maar de kwaliteit is goed. Pierre: "We wisten dat het slechter zou zijn, gemiddeld genomen is de opbrengst naar schatting zo'n 75%. De kwaliteit in de opslag is zowel in de mechanische koeling als in de luchtkoeling goed."

Ook de maten voldoen aan de marktvraag. "We dachten dat er veel klein spul zou zijn maar dat valt mee. Er zijn wel grote regionale verschillen, dat heeft allemaal te maken met het wel of niet kunnen beregenen in de afgelopen zomer. Gemiddeld genomen zijn knollen uit Noord-Holland en Brabant goed en die uit Zeeland het minste qua opbrengst."

De gevraagde maten zijn afhankelijk van de bestemming, Duitsland wil middel tot grof, het Oostblok wil kleinere maten vertelt Pierre. "Na het sorteren blijven de kleine maten over. Ook daar is een markt voor, maar we zien wel dat deze maten de prijzen iets drukken. Gelukkig is er van alle maten nog voldoende voorhanden dus blijft de export doorlopen, maar dat moet ook om al het geteelde volume tegen een nette prijs verhandeld te krijgen."

Het prijsniveau ligt momenteel zo hoog dat het voor bio-telers aantrekkelijk  is om hun industrieknollen aan te bieden aan de reguliere versmarkt. Niet al het bio geteelde product kan naar de versmarkt, daar is die markt te klein voor.  "Van alle kanten komen er dus nog knollen en blijven de volumes op peil", besluit Pierre. Of de prijs van knollen nog verder stijgen, hangt af van de start van het nieuwe seizoen.

Voor meer informatie:
A&P Sweep
De Langeweg 9a
4762 RA Zevenbergen
Tel: 0168-327750
Mob: 06-53155323
pierre@sweep.nl 
www.sweep.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven