Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Desert Farms introduceert paarse asperge

Trage start Mexicaans aspergeseizoen

"Het zeer koude en slechte weer treft met name de gebieden ten noordoosten van Caborca. In Caborca is het gelukkig minder erg. Het is wel vrij koud geweest in onze regio maar dat is normaal in de winter. Het duurde alleen wat langer voordat de kou ons bereikte," vertelt Bram Hulshoff van het bedrijf Desert Farms dat asperges teelt in Californië en Mexico. 

Hij legt uit dat de huidige oogst zo'n zeven dagen vertraging heeft opgelopen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal percelen dat gereed is om gestoken te worden, loopt ook achter. "In combinatie met het koude weer betekent dit dat we een trage start van het seizoen zullen hebben in tegenstelling tot de snelle productietoename van het voorgaande seizoen (januari 2018). Vorig seizoen was er sprake van een sterke productietoename gedurende de eerste twee weken van het seizoen omdat het erg warm weer was. Dit is niet ongebruikelijk in onze regio maar we verwachten niet dat het dit jaar weer zal gebeuren."

"De totale oogst zal naar verwachting gemiddeld zijn. Een constante lage temperatuur tijdens de rustperiode is belangrijk," legt Bram uit. "De afgelopen twee maanden schommelden de temperaturen echter nogal. Als het weer beter wordt, zoals momenteel het geval is, zullen we de productie vanaf 14 januari beetje bij beetje toe zien nemen."

Nieuwe producten voor komend seizoen

Vorig introduceerde het bedrijf een lijn biologische groene asperges en ook dit jaar zijn er weer nieuwe ontwikkelingen. "Vanaf dit seizoen zullen we ook paarse asperges aanbieden. Aangezien het de eerste oogst is, zal het een korter seizoen worden dat loopt van half februari tot half maart. Dit product wordt veelal gebruikt in restaurants. De vraag naar paarse asperges blijft beperkt tot een nichemarkt en de volumes zullen bescheiden zijn in vergelijking tot die van groene asperges."

De familie Viveros, die eigenaar is van Desert Farms en Horticola Del Desierto, teelt al sinds 1958 asperges in Mexico. "Toen zij in de regio Mexicali begonnen, waren zij pioniers op het gebied van groene asperges. Ze waren de enigen die deze groente teelden in Mexico. Jaren later startte het bedrijf ook met de teelt van asperges in de regio Caborca. In de loop der jaren is het bedrijf sterk gegroeid, evenals haar collega-telers."

Fairtrade-gecertificeerd
De medewerkers speelden een cruciale rol voor de groei van het bedrijf en de vernieuwing binnen de sector," aldus Bram. "Het bedrijf is niet alleen volledig 'Child Free Labour'-gecertificeerd, inclusief de fabriek en 22 teeltlocaties, maar heeft een aantal jaar geleden ook het SEDEX-certificaat (inclusief SMETA-audits) toegekend gekregen. Daarnaast is het bedrijf GlobalGAP-, Haccp- en Primus Lab- gecertificeerd."

"Op verzoek van ons klantenbestand hebben we vorig jaar het GRASP-certificaat verkregen en het bemachtigen van het Fairtrade-certificaat was hier een logisch vervolg op. Dit seizoen zullen we dus niet alleen paarse asperges aanbieden maar ook Fairtrade asperges." 

Voor meer informatie:
Bram Hulshoff
Desert Farms
Tel: +1 (209) 221-4704
E: bram@desertfarms.net 
www.desertfarms.net

 

Publicatiedatum: