Ortwin Ceulemans, Crotoni

“Prijzen slasoorten vorige week hard omhooggeschoten

Tholen – “Op de Belgische markt hebben alternatieve slasoorten en kropsla het twee weken geleden met uitzondering van vrijdag goed gedaan. Ook vorige week was erg goed en zijn de prijzen hard om hoog geschoten”, vertelt Ortwin Ceulemans van Crotoni. “Groen eikenblad ging vrijdag voor €1,- per stuk, rood eikenblad €0,85, Lollo Rossa €0,75, Lollo Bionda €0,45 en de kropsla ging vorige week woensdag richting de €0,80 per stuk. Dit is heel goed voor de tijd van het jaar, echter de Lollo Bionda slaat op het nippertje aan. Ook is er redelijk wat product beschikbaar op de markt.”

De slasoorten, die momenteel op de markt zijn, is product uit de serre. “In de vollegrondsproducten hebben we lang problemen gehad door het warme en droge weer. Tot ongeveer de 2/3e week van oktober hebben we moeten beregenen en daarna is het nog vrij lang droog geweest. Het is eigenlijk pas een week of twee wat natter weer aan het worden. Sinds de tweede week van november hebben we buiten alles afgerond en zijn we de kas in gegaan”, aldus Ortwin.

Vlotte groei
“De kwaliteit van de slasoorten uit de kas is niet geweldig. Door dat het warme weer lang aan bleef houden, hebben we last gehad van hoge temperaturen in de kas. Hierdoor is het sla vlot gegroeid, maar is het blad wat zwakker en de houdbaarheid wat korter. Daarnaast heeft het warme weer ervoor gezorgd dat de grond waarin de sla groeit wat  meer ziektegevoelig is dan normaal”, vervolgd Ceulemans.

Feestdagen
Volgens de teler en handelaar wordt kerst niet meer zo groots gevierd als een aantal jaren geleden. “We zien de vraag niet meer enorm pieken tijdens de feestdagen. Hoe dat komt, weet ik niet, maar het is niet meer zoals vroeger”, zegt Ortwin. “Ook is er geen slasoort die er tijdens de feestdagen uitspringt qua vraag. Alle soorten lopen ongeveer gelijk op als de periode ervoor. We zien wel dat de alternatieve slasoorten meer als decoratie op het bord wordt gebruikt en kropsla wordt echt opgegeten.”

“We zien de laatste jaren geen hele hoge pieken in de vraag naar sla. De vraag is meer gestabiliseerd door het jaar heen. Het moment dat we wel een duidelijke, maar korte piek zien, is wanneer het de eerste keer in het voorjaar warm weer is en mensen voor het eerst gaan barbecueën. Ook tijdens Pasen is de vraag nog wat heviger, maar de vaste piekmomenten kom je niet zo vaak meer tegen”, besluit Ortwin.

Voor meer informatie:
Ortwin Ceulemans
Crotoni
Neerloop 5/1
2500 Lier
België
+32(0) 473 4480 71
info@crotoni.be 
www.crotoni.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.