Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt zoete aardappelen

Orkaan Florence bepaalt dit jaar de markt voor zoete aardappelen. De orkaan trok over de VS en decimeerde de oogst in North Carolina en South Carolina. Wereldwijd wacht de handel in spanning af hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Sommige handelaren wijken uit naar andere origines, maar niet iedereen is te spreken over de kwaliteit van bijvoorbeeld de Spaanse oogst. Egypte is niet meer aan de markt, Italië heeft een beperkte teelt. Misschien verder weg kijken? Costa Rica presenteert zichzelf als producent met jaarrond aanvoer en hoopt te kunnen profiteren van de huidige situatie. In Australië staat de markt onder druk door een overschot.

VS: orkaan Florence decimeert oogst

Het seizoen is compleet anders dan vorig jaar, concludeert een handelaar. Vorig jaar kenmerkte het seizoen zich door een grote oogst, maar dit jaar is de productie weer gemiddeld in Mississippi. In de tweede helft van het seizoen zijn de maten groter geworden.

De impact van orkaan Florence op de oogst in North Carolina zal dit jaar bepalend blijken. Midden september trok deze orkaan over. Nort en South Carolina verwachten daardoor een kleinere oogst en dat zal gevolgen hebben voor de markt. Er gaan geruchten dat de handelaren zich dit jaar op de binnenlandse markt focussen. Exporteurs uit de staten zeggen hun klanten niet in de kou te laten staan, ondanks de tekorten. Een teler vertelt dit jaar het areaal te hebben uitgebreid, maar door de hete zomer en de regenachtige septembermaand is de opbrengst lager dan vorig jaar. Met de lagere aanvoer wordt een hogere prijs verwacht voor het seizoen.

 

Costa Rica wil profiteren van Amerikaans tekort

Hoewel andere landen meer bekendheid in de markt hebben omdat ze al langer bezig zijn met het product, wijzen Costa Ricaanse telers op het voordeel van hun land: jaarrond beschikbaarheid. Een handelaar vertelt een goede toekomst te zien voor de zoete aardappelen volgend jaar. “Omdat er een lagere opbrengst is, ligt er een kans voor ons in de markt.” Exporteurs focussen op Europa. De Amerikaanse markt is redelijk afgeschermd.

 

Nederland: Uitdaging om juiste volumes uit VS te krijgen

De huidige marktsituatie over de zoete aardappelen uit USA is er volgens Nederlandse importeurs ééntje om interessant te noemen. Het seizoen is nog maar net begonnen maar is nu al een behoorlijke uitdaging om de juiste aantallen te krijgen. Daarbij komt kijken dat de prijs vanuit USA omhoog gaat voor volgend jaar wat een druk gaat geven op de algehele markt. Vooralsnog is de kwaliteit vanuit USA zonder problemen echter is dit afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen na een paar weken in opslag voordat ze verscheept gaan worden, dan zullen we gaan zien wat de echte schade zal zijn van de orkaan. Spanje heeft het op dit moment heel lastig i.v.m. het weer. Er valt aanzienlijk veel regen waardoor ze de aardappels slecht kunnen drogen en versturen. Een enkeling die dat wel doet loopt dan ook vaak tegen kwaliteitsproblemen aan. Andere daarin tegen wachten rustig het weer af en beginnen pas volgende week weer met verladen. Egypte is op een enkele container na ook afgelopen. Ze hebben een goed seizoen gehad en konden behoorlijk mee liften op de prijsstijging en lage aanvoer een aantal maanden geleden. Planning is om eerder te gaan planten daar er een dip wordt verwacht op het moment dat VS leeg zal gaan raken rond juni/juli.

 

VK: tekorten en tegenvallende kwaliteit

De Britse markt is krap voor de zoete aardappelen. Het Egyptische seizoen is afgerond en er zijn enkele kleine volumes Spaanse aan de markt, maar de kwaliteit valt tegen. Ook vanuit Honduras wordt er zoete aardappel ingevoerd, maar ook daarvoor geldt dat de handelaren de kwaliteit tegen vinden vallen. Ook voor de Amerikaanse volumes is de handel niet optimistisch. Ze verwachten een kort seizoen nu 30% van de oogst in North Carolina beschadigd is door een recente orkaan.

De prijs ligt hoger dan normaal voor de Amerikaanse zoete aardappel en elke dag stijgt de prijs. Normaal heeft de VS zoete aardappelen tot juli, maar volgens sommige telers zullen vanaf het voorjaar winkels onder aanvoer zitten. Dat creëert een groot gat in de markt en er is geen oplossing om het gat te vullen. Misschien zijn er kleine volumes uit Zuid-Amerika beschikbaar in die periode, maar het Egyptisch seizoen begint pas in juli. Momenteel overstijgt de vraag het aanbod.

 

Duitsland wijkt uit naar andere origines

Het grootste deel van de zoete aardappelen op de markt komt uit de VS en Spanje. Een handelaar in het zuiden van Duitsland verklaart dat hij net informatie heeft ontvangen over het Amerikaans seizoen: “door de ongunstige oogstomstandigheden zal er minder beschikbaar zijn. Dat is het gevolg van het orkaanseizoen in de VS, dat tot een lagere kwaliteit en houdbaarheid van de zoete aardappelen resulteert.” De handelaar verwacht tot eind januari door te kunnen gaan met de Spaanse aanvoer.

Door dit tekort overwegen handelaren om te importeren uit landen die normaal niet op het lijstje staan, zoals Egypte en Centraal-Amerika. Zoete aardappelen uit deze gebieden zijn onder Duitse consumenten niet zo populair. “Het lijkt er op dat we iets meer gebruik moeten maken van die optie dan we normaal doen.” De prijzen zijn stabiel rond de 1,25 en 1,30 euro per kilo, afhankelijk van de maat. De kerstdagen leveren geen piek in de markt op, aangezien er in die periode ook veel andere producten beschikbaar zijn.

 

Frankrijk: Prijzen zijn gehalveerd

De komst van de Spaanse zoete aardappelen op de Franse markt heeft de prijzen behoorlijk doen dalen. Volgens een importeur uit Rungis zijn deze zelfs gehalveerd, omdat Spanje een hoge productie heeft en veel producten op de Europese markt brengt. Voor het Spaans product beschikbaar was bood de handelaar producten aan van het Zuidelijk halfrond. De prijzen lagen toen boven de €1 per kilo. Inmiddels liggen deze rond de €0,50. Alleen de op de Franse markt populaire variëteit Beauregard gaat voor een betere prijs weg: €0,80 per kilo.  

Ook in Frankrijk zelf worden steeds meer zoete aardappelen geteeld. Diverse handelaren geven aan dat dit een groeiend succes is. Ondanks de Spaanse concurrentie gaat het product voor goede prijzen over de toonbank. Consumenten zijn nu eenmaal bereid om extra te betalen voor binnenlandse producten.

 

Italië: hevige concurrentie Spanje

Er is stevige concurrentie uit Spanje voor de Italiaanse zoete aardappeltelers. Toch stellen de Italianen dat hun product een betere houdbaarheid, voorkomen en kwaliteit heeft dan de Spaanse. Daarnaast is er concurrentie uit Israël en de VS. Vooral in Puglia groeit het areaal, maar de ook in andere delen van het land wordt de teelt populairder.

Doordat Spanje en Israël ook nog aan de markt zijn, zijn de prijzen laag. Desondanks verloopt het seizoen in Puglia goed, ook al waren er enkele dagen met veel regen tijdens de oogst. Telers zoeken naar rassen die resistenter zijn, maar die zitten nog in de experimentele fase. Dit jaar stijgt zowel de vraag als het aanbod.

De zoete aardappel wordt steeds populairder onder consumenten en duikt steeds vaker op markten en in supermarkten op. De grote supermarktketens kiezen vooral voor de goedkopere Spaanse zoete aardappelen. De kleinere supermarkten kiezen juist voor de Italiaanse oogst, die een prijs van 1,40 per kilo noteert.

In Piëmont is een project gestart voor de ontwikkeling, promotie, verbetering en bescherming van de zoete aardappelteelt in het gebied Caraglio-Bernezzo-Cervasca. Tot nu toe worden er kleine volumes in volledige harmonie met de natuur in het gebied geteeld. Een klein volume is al beschikbaar via de farmers markets.

 

Chinese productie groeit, net als de vraag 

De zoete aardappelmarkt is een groeiende markt in China. Het product is erg populair bij de Chinese consumenten en het heeft een stabiele prijs in de Chinese markt. Veel telers hebben om deze reden hun velden voor zoete aardappelteelt uitgebreid, de productie dit jaar ligt daarom ook wat hoger dan vorig jaar. Echter wanneer het seizoen net begon in oktober was er een prijsverandering, omdat er veel aanbod tegelijk op de markt kwam, maar deze prijs is ondertussen weer recht getrokken. Het huidige oogstseizoen begon in augustus en is nu bijna afgelopen. De toevoer van Chinese zoete aardappelen duurt tot februari, dan is het seizoen ook afgelopen. De zoete aardappel wordt ook veel naar andere Aziatische landen geëxporteerd, zoals Vietnam, Thailand, Myanmar etc.

 

Australië: overschot zet prijzen onder druk

Een teler in Queensland rapporteert lage prijzen voor de zoete aardappelen. Dat is het gevolg van een overschot van het ras gold. Met de start van de nieuwe oogst in januari/februari hoopt hij dat de markt ook aantrekt. In tegenstelling tot voorgaande jaren was het dit jaar een “fantastisch” seizoen met weinig verliezen. Voorgaande jaren beperkte het weer de opbrengst. Daarnaast heeft het nieuwe ras Bellevue zich bewezen als een ras met een extreem hoge opbrengst. Nieuwe telers planten dit ras aan en telers breiden hun areaal uit.

Volgens de meest recente cijfers van Hort Innovation, voor het jaar eindigend juni 2017, werd 60.148 ton geoogst, waarvan 2% aan de industrie werd geleverd. De waarde van de productie stond op 60,5 miljoen dollar, een stijging van 51% ten opzichte van 2016. Australië exporteerde 866 ton verse zoete aardappelen. Bijna de helft, 49%, werd naar de Verenigde Arabische Emiraten verscheept. Het gros van de zoete aardappelteelt is in Queensland te vinden. In Western Australia en in het noorden van New South Wales en Northern Territory zijn ook telers gevestigd. De zoete aardappelen zijn jaarrond verkrijgbaar, maar de aanvoer piekt tegen het einde van de zomer en tijdens de herfstmaanden.