Corsica: de oogst van clementines ligt stil door gele vestjes

De Corsicaanse clementine is een klassieker tijdens de festiviteiten op het eiland. Dit jaar zou ze wel eens schaars kunnen zijn. Door de acties van de gele vestjes in Frankrijk staat zo'n 700 ton Corsicaanse clementines in vrachtwagens op Franse wegen geblokkeerd waardoor een onderbreking van de oogst in Corsica ontstaan is.

Momenteel zijn de verliezen nog niet zo groot, maar dit alles heeft effect op de teelt op het eiland. Fran├žois-Xavier Ceccoli van de Corsica Comptoir group: "Door de beperkingen van de IGP kunnen we niet over de 72 uur tussen oogst en levering aan de consument heen. Tot nu toe gaat het nog. 75% van de leveringen is geslaagd." 

Om schade te beperken, heeft de keten geanticipeerd op de blokkades door de verpakking van clementines tijdelijk tegen te houden. Maar deze situatie werkt niet als de blokkades lang aanhouden. "We hebben voor de enige mogelijke oplossing gekozen en dat is het tegenhouden van de oogst. Het fruit is beter af in de bomen dan op de wegen. Maar het evenwicht is fragiel, omdat het fruit rijp is en geoogst moet worden. Wat teelt betreft wordt dit een goed jaar. De bomen hangen vol, hoewel het fruit van wat kleiner formaat is. Dat betekent dat het in trays verpakt wordt, waardoor het minder lang vervoerd kan worden. We hebben ook met vochtigheid te maken waardoor het fruit zich sneller ontwikkelt en de kans op verspilling bij aankomst groot is. We gaan echter geen fruit weggooien. We geven het aan charitatieve instellingen in Frankrijk."

"Het wordt dus een moeilijk jaar door weersomstandigheden, de maat en de blokkades... die zonder twijfel legitiem zijn. Maar we blijven doorgaan."

Bron: Corse Matin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven