Tholen - Zaterdagavond 24 november is Joelek Goldfinger na een kort ziekbed op 73-jarige leeftijd overleden. Joelek was de medeoprichter van de firma Reingold die op 1 april 1974 van start ging en actief was in de import van overzees fruit voor de Europese markt. De lewaje / begrafenis heeft vanmorgen om 11.00 uur plaatsgevonden op de Joodse Begraafplaats te Rotterdam.

Zijn partner Ben Reincke werkte 28 jaar met Joelek samen. Reingold werd in 1997 overgenomen door Univeg België, dat in 2002 overging naar The Greenery. Joelek was vervolgens nog een aantal jaar als adviseur bij The Greenery in dienst. Reincke herinnert Goldfinger als een bijzonder betrouwbare en slimme zakenman.

Jan van den Heuvel was gelijktijdig met Joelek adviseur van de Raad van Bestuur van The Greenery. Hij typeert Joelek als een contactueel sterke, commercieel zeer gedreven man. "Hij was razendvlug en combineerde dat met een sympathiek karakter. Mijn zoon heeft Joelek vorige week dinsdag nog gesproken. Toen was hij nog hoopvol, maar later bleek toch dat het einde spoedig zou naderen."

Zijn Joodse roots waren onlosmakelijk met Joelek verbonden. In het televisieprogramma Het Beloofde Land van de NTR vertelde Joelek over zijn afkomst en de start van zijn fruitbedrijf. Klik hier om de uitzending terug te kijken. Hij was onder meer voorzitter van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) en bestuurslid van de Joodse Omroep. De huidige hoofdredacteur van het NIW Esther Voet noemt hem een wijs man en een dierbare vriend. "Het NIW is hem veel dank verschuldigd"

In 2013 interviewden we Joelek over zijn AGF-carrière in het Vakblad Primeur