Kleinere uienoogst in Quebec door hete zomer

Er is dit seizoen sprake van een krappe aanvoer van middelgrote uien uit de regio Quebec. "We hebben de afgelopen zomer extreme hitte gehad. Het was veel warmer dan normaal en dit heeft tot gevolg gehad dat de uien dit seizoen kleiner zijn. Ook zijn de volumes lager dan andere jaren," legt Mario Cloutier van Groupe Ethier uit Mirabel uit. 


Er kan niet aan alle specificaties worden voldaan 

Cloutier houdt rekening met een oogst die tot wel 20% lager is dan vorig jaar. "Er zijn maar weinig uien in de maten tussen de 25 en 76 mm beschikbaar. Dit is de belangrijkste maat voor onze verpakkingen van 2,5 kilo. Ook is het volume gedaald," vervolgt hij. "Er is wel een ruime beschikbaarheid aan uien die buiten deze specifieke kwaliteitseisen vallen maar juist een tekort aan product dat hier wel aan beantwoordt."

Gezien het feit dat het al in juli heet en droog was in Quebec voorzag Cloutier problemen. "Ik heb winkelketens gevraagd om hun specificaties bij te stellen omdat we anders met tekorten te maken zouden krijgen. Ik had dus geen andere keuze," legt hij uit. "Bovendien merken consumenten echt niets van die paar millimeter verschil. Het scheelt misschien één ui per net." 

Hitte zorgde ook in andere regio's voor problemen

Hij merkt op dat andere regio's met dezelfde problemen kampen. "Voor telers in Ontario geldt bijvoorbeeld hetzelfde. Telers aan de Amerikaanse Oostkust hadden ook heet weer en hebben dus ook met dit probleem te maken. Hoewel de vraag naar uien goed is, kunnen we deze niet beantwoorden," vertelt Cloutier. "We krijgen zelfs telefoontjes uit Duitsland en Frankrijk om uien te leveren maar helaas kunnen we ook hier niet op ingaan."


De hele situatie heeft een stabiliserend effect op de prijzen gehad. "Er waren dit seizoen weinig prijsschommelingen. In een normaal jaar fluctueren de prijzen tot aan kerst doorgaans sterk," vervolgt Cloutier. Hij voegt eraan toe dat de prijzen op zich vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. "Normaal gesproken verkopen kleinere bedrijven zonder bewaarfaciliteiten hun uien in de periode tussen half oktober en begin november, waardoor de prijzen tot wel €6,60 kunnen dalen. Dit jaar was dit niet het geval omdat de volumes lager waren. De prijzen liggen op het ogenblik rond de €10,56-€11,22 FOB." 

 

Voor meer informatie: 
Mario Cloutier 
Groupe Ethier Inc.
Tel : +1 (450) 435-9581
mario@groupeethier.ca 
www.groupeethier.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.