Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AVA-ASAJA doet een beroep op professionaliteit in de citrussector

"Spaans citrusseizoen niet zo negatief als sommigen zeggen"

De Valenciaanse Coöperatie van Telers (AVA-ASAJA) stelt dat het huidige citrusseizoen zich bevindt op een moment dat bepalend is voor het verloop van de rest van het seizoen. Daarom geeft de organisatie aan dat zowel handelaren als telers op strikte en professionele wijze hun beheercriteria moeten handhaven. Er moet een beleid gevoerd worden dat de hele sector ten goede komt. Tijdens de start van het huidige seizoen was er sprake van een samenloop van factoren -vertraging in de rijping van het fruit, kleine maten, aanhoudende hoge temperaturen in een groot deel van Europa, toename van de oogst, etc.- die geleid hebben tot zekere alarmerende uitspraken. Deze hebben een sfeer van pessimisme gecreëerd onder de telers, die niet overeenkomt met de werkelijke vooruitzichten.

Volgens de directeur van AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, gaan er "zeer negatieve defaitistische boodschappen rond die een situatie schetsen die weinig minder dan catastrofaal is. Het enige wat deze onheilspellende stemmen bereiken is het creëren van een ongunstig handelsklimaat dat de telers ontmoedigt, vanwege de nerveuze sfeer die ontstaat op het platteland. Dit leidt er alleen maar toe dat de teler zijn fruit tegen spotprijzen weggeeft, terwijl de omstandigheden van de citrusteelt in werkelijkheid in de verste verte niet zo negatief zijn als sommigen doen geloven. Daarom roepen we telers ertoe op standvastig te zijn en de prijzen te verdedigen aangezien de marktsituatie wel eens een positieve verandering zou kunnen ondergaan".

Een van de belangrijkste factoren die het keerpunt in de huidige verslapte sfeer markeren is de kou - de traditionele bondgenoot van de citrusconsumptie-, die zijn intrede heeft gedaan in Spanje en de rest van Europa. Daarnaast zal vanaf volgende week de verwerkende industrie via welke het fruit met de kleinere maten gekanaliseerd zal worden op volle kracht gaan werken. Ten slotte is er de stapsgewijze verdwijning van de markten van citrus van het zuidelijk halfrond. Een gevolg daarvan is een toename van de vraag naar citrus van de Spaanse teelt, die bovendien een uitzonderlijke kwaliteit heeft dit jaar.

Ongewenste praktijken

AVA-ASAJA geeft aan dat de sector moet profiteren van deze positieve omstandigheden door middel van een goed beheer. In dat kader stellen ze slechte handelspraktijken aan de kaak, met name de vroegtijdige oogst van bepaalde variëteiten. "We hebben ontdekt -zegt Cristóbal Aguado - dat er op sommige plantages al clemenvilla's worden geoogst". Volgens Aguado is dat "werkelijk barbaars". Dit fruit is nog groen en de onverantwoordelijkheid van enkelen brengt een hele sector in gevaar. De consequenties van het bedriegen van consumenten zijn namelijk rampzalig en vaak onomkeerbaar. En dat is nou net een van de belangrijkste problemen die we hebben gehad aan het begin van dit seizoen".

In dat kader merkt Aguado op dat je "niet zomaar alles naar de markt kunt versturen". De consument is steeds veeleisender en de concurrentie van andere landen, ander fruit en andere producten blijft toenemen in een steeds globalere wereld. Deze context vraagt om een inzet op een zo hoog mogelijke kwaliteit en professionaliteit. Als we niet op de hoogte zijn van die realiteit gaan we het moeilijk krijgen".

In dit kader vraagt AVA-ASAJA de Valenciaanse ministeries van Landbouw en Handel onafgebroken controles uit te voeren, zowel op het platteland als op de afzetpunten om er zeker van te zijn dat de citrus op het juiste moment geoogst en afgezet wordt. Aan de Spaanse regering vragen ze dit soort inspecties in de rest van de autonome regio's van Spanje te bevorderen. Ook vragen ze de regering in het kader van de Europese Unie te onderhandelen over gelijkwaardige voorwaarden op sociaal, fytosanitair en arbeidsrechtelijk gebied met die landen buiten de EU waarmee preferentiële handelsovereenkomsten gesloten zijn.

Publicatiedatum: