Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Salvador Aranda van Filósofo: "Spaanse limes zijn lekker vers"

Wordt Spanje een belangrijke aanbieder van limes in Europa?

Het Spaanse Valencia staat bekend als mondiaal exporteur van citrus en vooral om sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruits. Zou Spanje ook een belangrijke leverancier van limes in Europa kunnen worden? FreshPlaza bezocht Exportaciones Aranda, dat bekend staat om z'n merk Filosofo en dat nu volop bezig is met de oogst van mandarijnen. Hier is de derde limesoogst net afgerond.

Van rechts naar links: Salvador Aranda, Laura Aranda, Pedro Aranda en de Nederlandse importeur Willem Dijk.

Salvador Aranda van Exportaciones Aranda: "We hebben drie op elkaar volgende limecampagnes gehad en zijn enthousiast over dit product. Het heeft nu een speciale plaats in onze catalogus."

De limes die hier verwerkt worden komen van de boomgaarden van een teler in Almeria waarmee samengewerkt wordt. Tussen juli en oktober komen ze op de Europese markt.

"Met dit product kan ons verpakkingsstation in de zomer blijven draaien. Spaanse limes hebben goede kwaliteiten en zijn sappiger dan limes uit Brazilië en Mexico. Ze zijn ook vers omdat het product binnen 24-48 uur na de oogst aan onze klanten geleverd worden. De nabijheid van Europese markten is ons grote voordeel. Het aanbod is nog beperkt."

Spaanse limes zijn gezond. "Ze worden, soms zelfs met schil, in cocktails en de catering gebruikt. Ons product wordt na de oogst niet chemisch behandeld."

Limesteelt is in Spanje moeilijker dan in tropische landen, omdat de nachten kouder zijn waardoor ze snel geel worden. Volgens Salvador Aranda is het voor de markt belangrijk dat ze uniform groen zijn.

Het Valenciaanse bedrijf verlaadt limes naar groothandels en supermarktketens in Europa en naar sapfabrikanten. Ze worden in dozen van 4 kg verpakt met 42/48/54 stuks of in verpakkingen van 300 tot 500 gr.

Willem Dijk, Nederlands importeur en distributeur van Filósofo producten in de Benelux en Duitsland. 

Filósofo verhandelt 80 miljoen kilo citrus per jaar, voornamelijk sinaasappelen en mandarijnen. 90% zijn voor de Europese markt bedoeld. Rusland was voor het importverbod een belangrijke markt, maar het verlies van deze markt werd gecompenseerd door nieuwe markten als o.a. de VS, Dubai en China.

"De grootste uitdaging is om de kwaliteit van het citrus te behouden wanneer de prijzen veranderen door de concurrentie vanuit andere landen. Daarom wordt gezocht naar nieuwe rassen die op het gebied van concurrentie beter zijn in prijs en kwaliteit verhouding."

Voor meer informatie:
Laura Aranda Verdú
FILÓSOFO (Exportaciones Aranda)
Carretera Nazaret- Oliva, 2
46712 Piles (Valencia). Spain
T+34 962832500 
laura@filosofo.es
www.filosofo.es

Publicatiedatum: