Arbana Bio, Albanië

"Polen en Nederland hebben eindelijk ons potentieel ontdekt"

Het Albanese Arbana Bio Cooperative beleeft momenteel drukke tijden en is alweer aan het tweede tomaten- en paprikaseizoen van het jaar begonnen. Albanië werd lange tijd niet serieus genomen als AGF-producent maar exportmanager Labinot Sahiti vertelt dat hier snel verandering in aan het komen is.

Arbana Bio teelt diverse groenten en fruit en is momenteel bezig aan het tomaten- en paprikaseizoen. Dit is een drukke periode volgens Sahiti: "Dit jaar zagen we de vraag en orders voor het eerst flink stijgen. Tien jaar geleden had men geen idee van de Albanese AGF-sector. Nu, ruim een decennium later, hebben we potentiële klanten uitgenodigd om kennis te maken met onze producten en zij beamen dat Albanië een interessante markt voor hen is. Polen en Nederland hebben eindelijk ons potentieel ontdekt."

De tomaten en paprika's worden voornamelijk naar Polen en Nederland geëxporteerd, maar ook Italië, Tsjechië, Roemenië en Letland tonen steeds meer interesse. Volgens Sahiti verloopt het seizoen uitstekend: "Het weer is geweldig geweest dit jaar en dat heeft gezorgd voor een productietoename van 15%. Dit is gunstig omdat ook de vraag snel toeneemt. De prijzen zijn ook veel beter hoewel de grotere vraag hier weinig effect op zal hebben. We werken namelijk vooral met contracten en dat betekent dat de prijzen voor het seizoen vastliggen."

Wat maakt Albanië zo interessant voor andere landen? Sahiti legt uit dat hier meerdere redenen voor zijn: "Ten eerste hebben we twee seizoenen, één in het voorjaar, dat loopt van maart tot juni, en één in het najaar, van september tot december. Momenteel zitten we midden in ons tweede seizoen, dat op één september van start ging en nog tot eind december zal duren. Dit is mogelijk dankzij het gunstige klimaat in Albanië. Bovendien maken we uitsluitend gebruik van meststoffen en hybridezaden die door de EU zijn goedgekeurd. Op deze manier kunnen wij voldoen aan de fytosanitaire eisen voor de export naar de EU. Dit jaar zullen we alleen al in het najaar ongeveer 4.000 ton tomaten exporteren. Daarnaast zullen we dit jaar ook zo'n 1.600 ton paprika's exporteren. Deze sterke groei bewijst dat onze regio eindelijk op de kaart staat.  

Voor meer informatie:
Labinot Sahiti
Arbana Bio Cooperative
Email: labinot.sahiti@arbana-ks.com  
Tel: +383 44 435 100
www.arbana-ks.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven