Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: regenval Castellón veroorzaakt nog geen ernstige schade

Door de regenval in Castellón vanaf donderdag zijn talloze gebieden aan de kust onder water komen te staan. De activiteiten op het platteland zijn vrijwel stil komen te liggen. Momenteel is er geen sprake van noemenswaardige schade aan de gewassen.

Volgens Pascual Pla van coöperatie NULEXPORT in Nules zijn de werkzaamheden in de verpakkingscentrales van de citrussector in het gebied praktisch stil komen te liggen omdat de overstroomde plantages niet begaanbaar zijn. Volgens de ervaren teler is de regenval eigenlijk "een zegen". De vroegste rassen zijn al geoogst en de Clemenules, de meest geplante variëteit in de provincie Castellón, heeft een aanzienlijke oogstvertraging en is momenteel nog groen. Deze regenval draagt eraan bij dat de Clemenules betere maten krijgt, hetgeen hard nodig is", geeft Pascual Pla aan.

De schade heeft betrekking op de agrarische infrastructuur. Er zijn veel kapotte wegen die niet begaanbaar zijn, waardoor de percelen niet bereikt kunnen worden met als gevolg dat het dagelijks werk op het land niet uitgevoerd kan worden en dat er geen oogstwerkzaamheden kunnen plaatsvinden.

 

Volgens Ramón Mampel van landbouworganisatie Unió de Llauradors, moet voor het opmaken van de definitieve balans gewacht worden tot de regen voorbij is. Hij merkt echter op dat er "momenteel geen ernstige schade veroorzaakt is voor de verschillende gewassen".

In de groententeelt, vooral die van sla, zouden er schimmelproblemen kunnen ontstaan als de producten gedurende meerdere dagen onder water blijven staan met als gevolg een duidelijke achteruitgang van het gewas.

Met betrekking tot citrus is er volgens Mampel sprake van een "zekere bezorgdheid vanwege mogelijke wortelverstikking door de overstroming en een mogelijke sterke temperatuurstijging na de hevige regenval aangezien dat zou kunnen leiden tot een fytosanitair probleem in de vorm van schimmel". Over het algemeen draagt de regenval van de afgelopen uren bij aan het besparen van irrigatie, het aanvullen van de watertoevoer, het reinigen van de bomen in verband met mogelijke plagen en het vernieuwen van de weides voor het voeden van de dieren. In ieder geval moeten we de regenval in de loop van de volgende dagen in de gaten houden".

Verzekeringen

La Unió licht toe dat het hebben van een gecombineerde agrarische verzekering de verliezen ten gevolge van de volgende zaken dekt:

✔verval, verslepen van materiaal, verzakkingen of het ontstaan van modderstromen op het verzekerde goed
✔wortelverstikking, verslepen, het verwijderen of uitgraven van bomen
✔de onmogelijkheid om te oogsten gedurende de regenval of in de 10 dagen daarna
✔ plagen en ziektes die zich in de 10 dagen na de regen voordoen waarbij het niet haalbaar is om de benodigde behandelingen uit te voeren vanwege de onbegaanbaarheid van het perceel.

Hiervoor moet er sprake zijn van schade of zichtbare tekenen van de doorgang van water in de landelijke- of waterinfrastructuur (wegen, keerwanden, terrassen, oevers, kanalen en irrigatiekanalen) en schades of zichtbare tekenen van modderstromen of de verslepen van materialen in de omgeving van het aangetaste perceel.

Publicatiedatum: