Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vicente Giner:

"Populariteit Satsuma mandarijnen neemt opnieuw toe"

Het is al 40 jaar geleden dat Vicente Giner zijn faciliteiten in Beniflà (Valencia) opende. Vandaag de dag worden daar per seizoen rond de 100 miljoen sinaasappelen en mandarijnen verpakt en werken er tijdens het seizoen meer dan 300 mensen. FreshPlaza interviewde Vicente Giner, van de derde generatie, die samen met de vierde generatie dit bedrijf leidt, dat een van de belangrijkste teelt- en afzetbedrijven van citrus in Spanje is.

Het citrusseizoen 2018/2019 is al van start gegaan en er worden volumes verwacht die tussen de 20 en 25 % hoger zijn dan die van het vorige seizoen toen de opbrengsten op ongebruikelijke wijze daalden. Vanwege de weersomstandigheden worden er echter wel veel kleine maten verwacht.

Vicente Giner, derde generatie.

"Vanwege deze cijfers verwachten veel mensen dat we een citrusoverschot zullen hebben. Echter, omdat er minder fruit met goede maten is, denken we dat de exportv van mandarijnen en sinaasappelen tot 10 % zouden kunnen dalen, vooral in het eerste deel van het seizoen, tot eind december", legt Vicente Giner uit.

Voorsortering van het fruit op kleur

Volgens de ervaren teler en exporteur is het feit dat het fruit kleiner is niet alleen een nadeel. "De kleine mandarijnen zijn zoeter en sappiger dan de grote. Bovendien zijn ze gemakkelijker te verpakken in kleine meeneemverpakkingen: ideaal voor kinderen".

De maten, die niet op de versmarkt kunnen worden afgezet, worden bestemd voor de sapsector op de nationale markt. "Vorig jaar verwerkte de sapsector minder citrus, want naast dat er een lagere opbrengst was, had het fruit ook betere maten. Deze sector betaalde daarom vanwege de beperkte beschikbaarheid hoge prijzen voor het fruit hetgeen de prijzen op de versmarkt ook positief beïnvloedde. De sapsector begint steeds meer een stempel te drukken op de prijzen. De consumptie van sinaasappelsap neemt namelijk jaarlijks toe en ook mandarijnensap wordt, ondanks dat de vervaardiging ervan duurder is dan die van sinaasappelsap, steeds populairder doordat het zoeter en smaakvoller is en een aantrekkelijkere kleur heeft. Er zijn steeds meer supermarktketens die beschikken over sappersen".

Vicente Giner beschikt over eigen teelt op verschillende plekken in Spanje. Ze telen citrus in Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante, Murcia, Almería en Huelva. "We zoeken de beste regio voor elke variëteit. Huelva is bijvoorbeeld het beste gebied voor de Clemenrubi, Murcott, Nova of ClemenVilla en Nadorcott clementines".

Het seizoen is al aan de gang met de afzet van de eerste Satsuma, Clemenrubi, Marisol en Oronul mandarijnen. "Het is is niet gemakkelijk om te concurreren op de Europese markt terwijl er nog een groot aanbod is van Nadorcott en Orri mandarijnen van het zuidelijk halfrond. Iedere keer is er een grotere overlap tussen ons begin en het einde van het seizoen van het zuidelijk halfrond hoewel wij ook terrein winnen aan het einde van hun seizoen", aldus Vicente Giner.

Cabine voor kwaliteitscontrole met state-of-the-art technologie

"Ondertussen zetten we op een totaal andere markt, waarop we geen overzeese concurrentie ondervinden, Satsuma mandarijnen af, zoals de Iwasaki, Okitsu en Owari variëteiten. Deze komen vooral terecht in het Verenigd Koninkrijk tot de maand januari. We zien dat de populariteit van dit type mandarijn opnieuw groeit na een periode waarin deze naar de achtergrond verdwenen was. Mensen denken vaak dat deze mandarijnen zuur zijn, maar in werkelijkheid gaat het om een zoete pitloze mandarijn die veel sap heeft en zo'n easy peeler is dat je handen er niet eens vies van worden", voegt hij toe. 

Wanneer de kwaliteitscontroleurs monsters van het fruit nodig hebben, kunnen ze die vanuit de cabine opvragen

Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Frankrijk en Noord-Amerika maken een belangrijk deel uit van de markt van het bedrijf. "We willen onszelf onderscheiden van onze concurrenten door een à la carte service te bieden. We verbouwen wat onze cliënten van ons vragen en bieden een snelle en goede service", aldus de exporteur.

Vicente Giner is een van de weinige teelt- en afzetbedrijven van citrus in Spanje die beschikken over een laboratorium voor de analyse van monsters.

Binnenkort zal Vicente Giner nieuwe producten aan zijn portfolio toevoegen. Hoewel het telen van biologische citrus niet gemakkelijk is, is het bedrijf al begonnen hieraan te werken. Binnenkort hopen ze hun eerste avocado's af te zetten.

Voor meer informatie:
Esther Giner Ribes
Vicente Giner
T: +34 962800075
info@vicenteginer.com
www.vicenteginer.com