Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mandarijnen

De eerste Spaanse mandarijnen liggen op de markt naast de variëteiten die het overzees seizoen afsluiten. Op het kantelpunt van de twee seizoenen maken we een overzicht van de wereldmarkt. In Zuid-Europa is men overwegend positief, al lijken de Spaanse vroege rassen wel klein uit te vallen. Toch neemt het Spaans citrus de markt langzaam over. In de VS is een vergelijkbare trend te zien. Zuid-Amerika maakt plaats voor binnenlands en Europees product. Latijns-Amerikaanse landen maken werk van hun exportpositie. Grenzen worden geopend, handelsakkoorden getekend en men probeert met maatregelen de kwaliteit hoog te houden.

 

Italië raamt goede oogst vroege clementines

De ramingen voor de Golf van Taranto zijn goed. Er wordt gesproken over een excellent commercieel jaar zowel in termen van kwaliteit als volume. Dat is te danken aan de gunstige klimatologische omstandigheden met voldoende regen. Voor de clementines wordt een 20% grotere opbrengst verwacht. De belangrijkste markt voor het fruit is de retail en de export. De clementines vinden onder andere hun weg naar Tsjechië, Oekraïne, Roemenië en de Baltische staten.

In Massafra (Taranto, Puglia) is het seizoen voor de vroege clementines begonnen met de Orogros en Clemenrubi. Dit zijn pitloze rassen met een diep oranje kleur en een hoge brix. Er worden veel grote maten verwacht, wat gunstig is voor de binnenlandse markt. Het productie ras Lorentina bloeit nu.

In Lentini (Siracusa, Sicilië) is de Rudolfino, een hybride clementine tussen een rode sinaasappelen en een lokaal mandarijnenras, beschikbaar. Het ras wordt gewaardeerd voor de mooie schil, de smaak en het feit dat het een easy peeler is.

 

Spanje: meer medium en kleine maten vroege mandarijnen

De zomer in Valencia was, op een korte hittegolf begin augustus na, niet heel heet. Dat is positief voor de vroege mandarijnenrassen, zoals de Iwasaki, Okitsu en Owari. De telers hopen dit jaar de verliezen van vorig jaar te compenseren. “We verwachten significant hogere volumes dan vorig jaar,” vertelt een handelaar. Eind september vertelt een handelaar dat de kwaliteit goed is, al lijkt er een grote opbrengst van medium en kleine maten. “We anticiperen op meer prijsdruk dit jaar.” Intussen zijn de eerste mandarijnen al geoogst en zijn deze vroege rassen op groothandelsmarkten in Europa te vinden.

Inmiddels is de oogst ook begonnen voor de Clemen Rubi, Marisol en Oronul. Dit jaar is de opbrengst groter dan vorig jaar. In Valencia, het grootste teeltgebied, wordt een toename van 21,5% geraamd ten opzichte van vorig jaar. Klik hier voor een eerste oogstraming. Toch is er een overvloed aan kleine maten, die niet geschikt zijn voor de export. Exporteurs rekenen daarom met een verlies van 10% in volume. de start van het seizoen is jaarlijks steeds complexer voor de Spaanse mandarijnen, omdat er een overlap is met de seizoenen van de Nadercott, Clemcott, Tango en Orri van het zuidelijk halfrond. Daarom zoekt de sector naar mogelijkheden om het seizoen te verlengen. De prijzen zijn dit jaar naar verwachting hoger dan vorig jaar, omdat er minder grote maten beschikbaar zijn, maar er zijn ook exporteurs die verwachten dat de prijzen onder druk gezet zullen worden.

 

Turkije start seizoen

Het seizoen is net begonnen en zal naar verwachting doorlopen tot maart. In het algemeen geldt voor het Turks citrus dat het seizoen eindigt in mei, met uitzondering van de mandarijnen. Het fruit wordt over de hele wereld geëxporteerd, met de belangrijkste markten in Europa, Rusland, Noord-Amerika en het Verre Oosten.

 

Frans seizoen nog niet begonnen

Op de Franse markt zijn nog weinig tot geen mandarijnen en clementines te vinden. Het seizoen komt eind deze maand pas goed op gang. Vanaf 20 oktober komen de clementines uit Corsica op de markt. Deze hebben een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) en zijn populair onder de Fransen. “Hoe hoger de kwaliteit van een product, hoe populairder het is”, vertelt een handelaar. De prijs is hieraan ondergeschikt. Ook doet Spaans citrus het in Frankrijk altijd erg goed.

 

Nederland: Meer en vooral meer kleine Spaanse mandarijnen

De consumptie van mandarijnen heeft deze zomer een behoorlijke tik opgelopen door het warme weer. Nu de scholen weer zijn begonnen is de markt zich weer aan het herstellen, maar juli en augustus waren voor deze producten taaie maanden. Inmiddels is de Spaanse aanvoer losgebarsten, maar door de warme nachten verloopt de kleuring van de mandarijnen nog niet al te voorspoedig. Nederlandse importeurs ergeren zich aan het zure imago van de eerste Spaanse mandarijnen. Er worden dit jaar meer en vooral ook meer kleine mandarijnen verwacht, vergelijkbaar met het niveau van twee jaar geleden. Door de kleine maten die wellicht niet allemaal commercieel geschikt zijn, hoeft het volume niet desastreus hoger uit te vallen. Spaanse exporteurs geven aan vooral toekomst te zien in de variëteiten waar royalty’s op zitten, zoals Orri en Nadorcott, anderen zien juist bij de Satsuma een comeback plaatsvinden. 

 

Duitse markt in omschakeling

De Duitse groothandel bevindt zich momenteel in een overgangsfase. Langzaam maar zeker krijgen de citrusvruchten uit Zuid-Europa de overhand ten koste van de toevoer uit het zuidelijk halfrond. Onder meer Spaanse rassen komen meer en meer op de markt, ook de eerste biologische clementines en Satsuma's uit Italië werden deze week verwelkomd binnen de Duitse groothandel. Het Zuid-Afrikaans product is echter nog alom tegenwoordig, vooral de variëteit Nadorcott. De prijzen van met name het Europees product fluctueert momenteel zeer sterk, zo bevestigen de handelaren.

 

VS: Europa en binnenlands product nemen markt over

Het Chileense importseizoen loopt op zijn einde, dus maakt de handel zich op om over te schakelen naar het Europese fruit. Een handelaar verwacht de komende twee weken nog Murcott’s uit Chili binnen te krijgen, waardoor het seizoen halverwege november definitief zal aflopen. Het Chileense seizoen begon met vertraging dit jaar. Vroeg in juli kwamen de eerste beperkte volumes binnen. Dat was een vertraging van drie weken. Ondanks de late start eindigt het seizoen op een normaal moment. “Je wilt de Murcott’s binnen hebben voordat de Spaanse en Marokkaanse aanvoer binnenkomt in november,” vertelt een handelaar. De prijzen zijn licht gestegen van 26-28 dollar per doos naar 28-29 dollar per doos.

Naast de omschakeling naar import uit Europa komt ook de binnenlandse aanvoer op gang. In oktober start het binnenlands seizoen met de eerste Satsuma’s, daarna volgen ook ander rassen waaronder Murcott. Ook worden nieuwe rassen geïntroduceerd. Een handelaar vertelt vanaf 2019 de Gold Nugget in het assortiment op te nemen.

 

Chili sluit seizoen

Het seizoen loopt inmiddels op haar eind. In de komende weken worden de laatste mandarijnen verscheept. De oogst begon in week 27 met de eerste vroege rassen in de regio Coquimbo. In de laatste cijfers is de export 85% lager dan vorig jaar. Dat is vooral het gevolg van de latere start van de oogst. Naar verwachting komt de export uit op 101.000 ton, wat een groei van 32% betekent. Sinds 2012 is de export naar de VS jaarlijks gestegen van 22.000 ton naar meer dan 100.000 ton. Daarmee heeft het land een vaste plek veroverd op de Amerikaanse markt, concludeert een handelaar. Na de vorstperiodes nam het Chilean Citrus Committee – ASOEX, goed voor 75% van de export, maatregelen om te voorkomen dat er mandarijnen met vorstschade geëxporteerd zouden worden. Daarmee wil de organisatie de positie van het Chileens citrus beschermen. Er werden onder andere workshops gegeven over het herkennen van vorstschade van het fruit.

 

Peru verovert plekje op wereldmarkt

In de afgelopen vijftien jaar is de sector behoorlijk gegroeid, waardoor de export kon groeien. Enkele jaren geleden werden er vooral rassen geteeld die weinig vraag hadden, maar dat is veranderd. “Daarmee is Peru een belangrijke producent op het zuidelijk halfrond, in 2017 werden we de eerste mandarijnenexporteur in Amerika,” aldus een handelaar. Door de keuze voor andere, vaak gepatenteerde, rassen kon het land marktaandeel veroveren in Noord-Amerika, Europa en Azië. Gemiddeld groeit de export van citrus met 10 tot 12% per jaar.

In week 30 liet Procitrus, de associatie die 86% van de citrustelers vertegenwoordigd, weten dat dat export van late mandarijnen, zoals W. Murcott en Tango, met 4% was gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee kwam de export uit op 36.463 ton tot week 30 van dit jaar tegen 35.069 ton in dezelfde periode in 2017. De belangrijkste bestemmingen voor deze mandarijnen zijn de VS, VK, China, Canada, Nederland en Rusland. Dit jaar werd tot week 30 een groei van 35% genoteerd voor de export naar de VS (13.284 ton). De export naar China steeg met 30% naar 5.746 ton. De andere markten noteerden een verlies in de export van W. Murcott en Tango: Canada -19%, VK -25%, Nederland -59%, Rusland -40%.

 

Argentinië laadt eerste container voor China

De Minister van Landbouw, Luis Miguel Etchevehere, bracht een bezoek aan de exporteur die voor het eerst in tien jaar een container mandarijnen laadde met bestemming China. Het Aziatische land heropent de grenzen voor Argentijns citrus.

 

Colombia opent grens voor Argentinië

De Colombiaanse autoriteiten kondigden aan de grens te openen voor Argentijnse mandarijnen. Daarmee willen de beide landen de handelsrelaties verdiepen. Eerder dit jaar opende Colombia de grens al voor ander sinaasappelen, citroenen en knoflook. In ruil opende Argentinië de grens voor Colombiaanse producten.

 

Brazilië kiest voor pitloze rassen

De teelt focust zich vooral op de pitloze variëteiten. De laatste oogst was 99,4% van het fruit pitloos, vertelt een teler. Het bedrijf investeerde in 2007 in de milieubewuste teelt van mandarijnen. Door de politieke en economische situatie in het land is het voor bedrijven lastiger om het hoofd boven water te houden. De binnenlandse markt biedt kansen, zo vertelt een handelaar.

 

Uruguay focust op export naar VS

In 2010 besloot de citrusteelt zich toe te leggen op de productie van citrus dat aan de eisen voor de Amerikaanse markt voldoet. Samengevat: pitloos, goed gekleurd en easypeeler. Daar werden goede resultaten mee geboekt en momenteel groeit de export naar de VS. Tussen januari en juni exporteerde het land in totaal 30.000 ton citrus met een waarde van 20 miljoen dollar. De VS was goed voor 60% van de export, 20% ging naar de EU, het resterende volume werd verdeeld over Rusland, Brazilië, Canada en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Zuid-Afrika exporteert meer

Het seizoen is op haar einde. De grootste volumes gaan naar de VK, Azië, Zuidoost-Azië, Afrika, de eilanden in de Indische Oceaan en het Midden-Oosten. In een moeizaam seizoen presteerde het kleine citrus beter dan de andere categorieën. Dat was zeker in Azië en het Verre Oosten het geval.

Het VK was wederom de grootste importeur van Zuid-Afrikaans soft citrus, goed voor 28% van de export. Dat komt overeen met 4,5 miljoen dozen (15 kilo). Tweede afzetmarkt is Europa (25%, 3,95 mln dozen), gevolgd door Rusland (11%) en Noord-Amerika en Zuidoost-Azië, beide goed voor 10%.

Er is een snelle uitbreiding van de teelt wat resulteerde in een exportgroei van 2,5 miljoen dozen van 15 kilo. daarmee komt de totale export naar verwachting uit op 15,7 miljoen dozen van een totale productie van 17 miljoen dozen. Hiermee wordt de opwaartse trend van de afgelopen jaren doorgezet.

De droogte in Westkaap is voorbij en de recente regen in Oostkaap was een opluchting voor de telers. De droogte zet de maatvoering onder druk.

 

Japan opent grens voor Peru

Na meer dan tien jaar onderhandelingen opent Japan de grenzen voor Peruaanse mandarijnen. Het proces begon in 2007 en werd onlangs afgerond. Het Japanse Ministerie van Landbouw en Irrigatie publiceerde de standaard waar het fruit aan moet voldoen. Het fruit wordt geëxporteerd met een koude behandeling tijdens het transport.

 

Pakistan: pitloze Kinnow kan export stuwen

Om op de wereldmarkt te kunnen concurreren adviseren experts om een pitloze Kinnow te telen. Met een pitloze variant kan de export stijgen, zo is de gedachte. Daarnaast is er volgens de experts ook vraag naar ziektevrije Kinnow.