Record vraag naar lokale groenten in Zweden

Steeds meer vragen de Zweden naar lokaal geteelde groenten en fruit. De Zweedse groenten- en fruittelers produceren voor het eerst voor meer dan 500 miljoen euro. De ui is daarin de meest opvallende factor.

“De afgelopen vijf jaar is er bij de consument steeds meer vraag naar Zweedse uien, en daar zijn de telers blij om,” vertelt Mattias Petersson, uienteler in het zuiden van Zweden. Dezelfde trend is zichtbaar over de hele linie, van aardbeien tot potplanten. De productiewaarde van de Zweedse groenten en fruit steeg met tien procent tussen 2016 en 2017, en heeft nu de 500 miljoen euro bereikt. De vraag naar lokale teelt is dus groot. “Een grotere vraag betekent meer ruimte op de markt, zodat men eenvoudigweg meer durft te telen,” legt Marcus Söderlind uit, voorzitter van branche-organisatie LRF Trädgård

Mattias Petersson is, samen met zijn 36 werknemers, goed voor bijna een derde van de totale Zweedse uienteelt. De productiewaarde van de uienteelt steeg maar liefst met 86 procent tussen 2017 en 2017, een stijging die deels te verklaren is door de prijsstijging. Toch is 2017 geen topjaar voor Petersson geweest, omdat veel uien gedumpt moesten worden door een te regenachtig najaar. “Dat werd niet voldoende gecompenseerd door de prijsstijging, maar dat hielp ons natuurlijk wel,” zegt hij.

Söderlind ziet twee tegenstrijdige trends bij de Zweedse tuinbouw. Aan de ene kant zijn er steeds minder telers, die per bedrijf steeds meer produceren, aan de andere kant komen er juist steeds meer kleine bedrijfjes bij, die alleen aan de lokale markt leveren. Ondertussen worden er nog steeds veel groenten en fruit geïmporteerd. Alleen met wortelen is Zweden onafhankelijk van import. Maar Zweden kan de concurrentie met import goed aan met betere teeltmethoden en betere opslagfaciliteiten, denkt Söderlind, die daarbij wijst op het voorbeeld van de appeltelers. “Voorheen ging het vooral bergafwaarts met de Zweedse appel, maar nu hebben de telers ingezet op moderne opslagfaciliteiten, waardoor het fruit lang kan worden bewaard zonder kwaliteitsverlies,” vertelt hij.

De totale productiewaarde van de Zweedse tuinbouw in 2017 bedroeg 510 miljoen euro, een toename van tien procent vergeleken met het jaar daarvoor. Groenten, fruit en bessen stonden voor 60 procent van de productiewaarde, terwijl sier- en potplanten goed waren voor 40 procent. De grootste stijgers in 2017 waren wortelen, aardbeien, kaskomkommers, tulpen en loofbomen. De productiewaarde wordt berekend op basis van de totale productie van tuinbouwgewassen en de verkoopprijs.

https://www.hd.se/2018-09-23/sug-efter-svenskodlat-ger-nytt-rekord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.